Ukupno slučajeva
2851 (+60)
Preminuli
62 (+1)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Istraživali smo: Kolika je cijena smrti?

Koliko jednu porodicu košta ukop pokojnika, da li baš sve mjere moramo ispoštovati, koliko ima onih običaja koji su bespotrebni, a za njih moramo odvojiti pozamašne svote novca?

BIJELJINA

Gradsko groblje Bijeljina je ustanova koja se bavi kompletnim poslovima oko ukopa pokojnika. Kada je riječ o cijenama one su precizirane cjenovnikom ovog preduzeća.

- Grobno mjesto, sa urađenim parapetom oko groba, košta 690 KM, ukoliko uzmete dva mjesta, to bi porodicu koja to kupuje iznosilo 1.135 KM. Porodice ovo mogu rezervisati i ranije, s tim da tada mogu u ratama da otplaćuju svoja grobna mjesta. Održavanje na godišnjem nivou košta 10 KM i to podrzumjeva održavanje kompletnog groblje, košenje, čišćenje, dok održavanje samog grobnog mjesta je obaveza zakupca.

Cijena opreme pokojnika kreće se u velikom rasponu i zavisi od mogućnosti i materijalnog stanja kupca. Sanduk je od 250 KM - 3.500 KM, ali kako su nam istakli u Gradskom groblju, najviše se kupuju hrastovi sadnuci koji su oko 500 KM. Tokom jedne godine obično se prodaju dva do tri kovčega najskuplje cijene.

Oprema za pokojnika se sastoji od pokrova, krsta i ostalih manjih sitnica, a najprodavaniji set ove opreme je 330 KM. Troškovi samog ukopa (iskop i ukop) su 210 KM. Prijem pokojnika je 100 KM

Na Gradskom groblju možete iznajmiti i kapelu za opjelo koja košta 58 KM, dok je mala sala za davanje pomena pokojniku (do 50 mjesta) 117 KM, a velika sala (100 mjesta) 234 KM.

Sa v.d. direktorom ove firme Radenkom Todorovićem razgovarli smo oko trenutne situacije, posebno u ovoj godini, nakon izbijanja pandemije Covid-19.

- Kada je riječ u broju ukopa nije bilo nekih promjena. Čak je on nešto manji u odnosu na isti period ove godine. Na godišnjem nivou na našem groblju obavi se oko 300 ukopa, to je prosijek u prethodne tri godine, a ove godine u prvih 10 mjeseci obavljeno je 230 ukopa, neznatno manje nego u periodu od prošle godine, rekao je Todorović.

Iz Gradskog groblja ističu da imaju veliki problem zbog toga što je nekada bolnica u Bijeljini potpisala Ugovor sa privatnom firmom oko smještaja umrilih osoba kod njih i organizovanje sahrana, što je po njima, totalni apsurd.

- U decembru ove godine ističe taj ugovor pa se nadamo da ćemo mi, kao zvanično gradsko preduzeće, dobiti prioritet oko potpisivanja novog ugovora, jer je svugdje u svijetu takva praksa. Time ćemo upotpuniti i kompletirati našu djelatnost, te sve usluge sjediniti na jednom mjestu, istakao je Todorović.

U izgradnju nove gradske mrtvačnice, koja je izgrađena prema najsavremenijim standardima u ovoj oblasti, uloženo je 1.2 miliona KM, što je samo potvrda da se i u ovom poslu moraju pratiti savremeni trendovi.

Gradsko groblje raspolaže sa još 30 mjesta na starom groblju (Pučile), a ova mjesta su već tipski uređena (ozidana, sklopljena i tu mena prepravki). Cijena jednog grobnog mjesta je 1.860 KM, dok postoje i grobnice sa dva mjesta i njihova cijena je 3,474 KM.

Navedene cijene morate platiti ako se sahranjujete na centralnom gradskom groblju, a ako obavljate sahranu na nekom od seoskih grobalja, onda je to znatno jeftinije.

Pored ovih troškova za jednu sahranu, kako je to običaj kod pravoslavaca, morate platiti opjelo koje vrše lica iz SPC, a cijena dolaska sveštenika je 150 KM.

- Naravno skoro svi organizuju ručak za oproštaj od pokojnika koji danas vrše organizovane ugostiteljske radnje, a u jednoj od njih smo saznali da cijena komleptnog keteringa (hrana i piće) sa šatorom i konobarima, košta 10 KM po osobi.

Sahrane u islamu su znatno jeftinije. Kako su nam rekli u Islamskoj zajednici u Bijeljini, svaki vjernik, ako je njihov član plaća komplet ukop ukupno 550 KM. U tu cijenu uračunato je grobno mjesto, ukop, dženaza i dolazak vjerskog lica.

Članstvo u Islamskoj zajednici košta 60 KM za jednu godinu i važi za jednu porodicu, te se plaća neograničeno i ona služi za podržavanje rada Islamske zajednice i održavanje mezarja. Ako niste bili član i ne plaćate članarinu, a Bošnjak ste, platićete ukop 1.500 KM.

- Naravno da imamo razumijevanja prema onima koji nemaju novca da plate svoju sahranu. Imamo određeni fond koji se planira na godišnjem nivou putem kojeg vršimo besplate sahrane za takve porodice, rekao je Emir Musli iz Islamske vjerske zajednice.

Provjerili smo još jednu priču da se u doba Corone ukopi za one koji su preminuli od ove bolesti, vrše besplatno i saznali da ovo nije tačno te da se cjenovnici za sve primjenjuju bez bilo kakvih promjena.

Dragan Tešić