Ukupno slučajeva
3036 (+17)
Preminuli
68 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Zbog jednog zaraženog, u Kini testirano više od 4,7 miliona ljudi

U kineskom gradu Kašgaru, u regionu Sinkjang, zabeleženo je 137 asimptomatskih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je prethodnog dana otkriveno da je jedna osoba zaražena. Zbog toga su vlasti odlučile da testiraju ceo region u kojem živi više od 4,7 miliona stanovnika.

REGION I SVIJET

Svi slučajevi u Kašgaru su povezani sa fabrikom u kojoj su roditelji 17-godišnje devojčice koja je zaražena, ali nije imala simptome, radili, saopšteno je iz zdravstvene komisije Sinkjanga.

Lokalni prenos virusa je time u Kini prvi put zabeležen od 14. oktobra, kada je jedan slučaj zabeležen u Ćingdau, prenosi Gardijan.

Sinkjang je bio lokalno žarište u avgustu, kada je na snagu stupio i policijski čas, a nije bilo novih slučajeva od sredine avgusta.

U subotu uveče su iznenada ukinuti letovi iz Kašgara i ka ovom gradu, a iste večeri pokrenut je i program testiranja više od 4,7 miliona ljudi u Kašgaru.

Do nedelje posle podne testirano je više od 2.840.000 osoba, a gradske vlasti su najavile da će do utorka biti testiran i ostatak stanovništva.

U Kašgaru su od juče zatvorene osnovne i srednje škole, dok fakuleti, tržni centri i prodavnice rade.

Četiri mesta u regionu Kašgar označena su kao visokorizična, a očekuju se i strože mere, poput zabrane putovanja.

Od početka epidemije, u Kini je zabeleženo 85.810 slučajeva zaraze, dok su od posledica zaraze preminule 4.634 osobe.