Ukupno slučajeva
3036 (+17)
Preminuli
68 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Srpska dostigla evropski prosjek po broju zaraženih

Epidemija korona virusa u Srpskoj je posljednjih dana buknula, a raste i pritisak na bolnice u kojima će biti neophodno proširivanje kovid odjeljenja.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prema posljednjim podacima, od posljedica zaraze korona virusom u bolnicama Srpske se liječe 442 pacijenta.

Ministarstvo zdravlja RS je zatražilo od svih zdravstvenih ustanova prijedloge za reorganizaciju, a nije isključeno da se u pojedinim bolnicama svi kapaciteti stave na raspolaganje za liječenje kovid pacijenata. Reorganizacija je već počela u Bolnici Gradiška, gdje je ukinuto odjeljenje za neuropsihijatriju, kako bi u tom prostoru bio otvoren još jedno kovid odjeljenje, te u Univerzitetskom kliničkom centru RS, gdje je u toku temeljito prestrojavanje svih klinika i službi.

U posljednjoj nedjelji epidemiološka situacija u Srpskoj se drastično pogoršala, te je RS sada, sa 303 zaražena na 100.000 stanovnika, dostigla evropski prosjek. S obzirom na broj hospitalizovanih i bolesnika s težom kliničkom slikom, strahuje se da će u narednim danima doći i do porasta broja umrlih.

Iz Ministarstva zdravlja RS poručuju da, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS, svakodnevno prate situaciju, i da će, u skladu s potrebama, biti proširivani kapaciteti u bolnicama, radi adekvatnog zbrinjavanja pacijenata.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić je najavio i dealjniju analizu epidemiološke situacije na lokalnom nivou, kako bi se, eventualno, preduzele neke specifične mjere u pojedinim gradovima i opštinama.