Olakšice za trudnice: Fond zdravstva RS finansira nove lijekove

Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske će od novembra finansirati lijekove generičkih naziva "enoksaparin" i "dalteparin", koje najčešće koriste trudnice.

Olakšice za trudnice: Fond zdravstva RS finansira nove lijekove
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ovaj prijedlog podržao je i Upravni odbor fonda, prvenstveno zato što te lijekove najčešće koriste trudnice sa dijagnozom trombofilije i venske tromboze, a u praksi se dešavalo da ih nema u domovima zdravlja, pa su ih morale same kupovati, saopšteno je iz FZO Republike Srpske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iz Fonda navode da će na ovaj način finansijski rasteretiti i domove zdravlja koji do sada nisu mogli uskladiti stvarne potrebe za ovim lijekovima sa svojim finansijskim mogućnostima, zbog čega se i dešavalo da ih nema u domovima zdravlja.

Od novembra nabavka po posebnom programuU saopštenju se navodi da će se od novembra ovi lijekovi nabavljati prema posebnom programu FZO Republike Srpske i da se više neće nalaziti na listi lijekova domova zdravlja i ambulantama porodične medicine.

- Ovi lijekovi će se i dalje nabavljati putem javnog tendera, dok je i indikacija za ove lijekove nepromijenjena - nastavak bolničog liječenja - dodaju iz FZO Republike Srpske.

Na osnovnu bolničku listu lijekova od novembra će, kako se navodi, biti uvršten novi antibakterijski lijek "ertapenem" (prašak za koncentrat za rastvor za infuziju) koji se koristi u liječenju infekcija kod djece, kao i odraslih uzrokovanim bakterijama koje su osjetljive na ertapenem.

- Sve ove promjene su dokaz dosljednosti FZO Republike Srpske koji je u proteklih nekoliko godina izdvojio znatna finansijska sredstva kako bi osiguranicima obezbijedio nove terapije u skladu sa svjetskim preporukama", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je samo u periodu od 2016. do 2020. godine uvedeno više od 30 novih lijekova, većinom najsavremenijih terapija, za specifična i teška oboljenja, koje su pacijentima dostupne u bolnicama, odnosno lijekova koji se nabavljaju u okviru posebnog programa FZO Republike Srpske.

36°

  • 17:00

    32°C
  • 20:00

    27°C
  • 23:00

    21°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

93 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

195 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 31. Jul 2021. 12:00

Korona virus u Bijeljini
Ukupno slučajeva

6754 +0

Preminule osobe

223 +0

Podaci ažurirani: 22. Jul 2021.

BDBOX oglasi SVI OGLASI