Elena Mikić iz Bijeljine je državna džudo prvakinja

Kako se nježniji pol bori protiv predrasuda kada su u pitanju borilački sportovi? Koliko je truda potrebno da biste postali državna prvakinja, kako "jači pol" gleda na to? Koliko je pandemija poremetila planove u sportu?

Elena Mikić iz Bijeljine je državna džudo prvakinja

Elena se džudom počela baviti kao sedmogodišnjakinja. Privlačili su je borilački sportovi, rado ih je gledala na televiziji, a onda je sticajem okolnosti izabrala džudo.

"Sve se desilo slučajno. Komšinica je bila trener džuda, odvela me na prvi trening i to je presudilo. Bila sam toliko uzbuđena i srećna. Srce mi je jako lupalo, mislila sam da će da iskoči iz grudi. Znala sam istog trena da je taj sport kao stvoren za mene", priča nam Elena o svojim počecima.

Tada nije ni slutila da će biti prvakinja na republičkim i državnim takmičenjima i jednog dana biti proglašena i za najboljeg mladog sportistu grada Bijeljina. Ove godine trebalo je da se takmiči i na Svjetskom takmičenju za mlade u Kini, ali joj je pandemija virusa korona poremetila planove. Kaže, nada se da će učestvovati na tom takmičenju iduće godine. Džudo je olimpijski sport, pa je Elenina najveća želja da učestvuje na olimpijskim igrama.

"Uzor mi je Daria Bilodid, svjetska prvakinja, porijeklom iz Ukrajine. Nadam se da ću jednog dana dostići njen uspjeh", priča Elena sa sjajem u očima.

Od početka ima nesebičnu podršku porodice i drugara koji na njeno bavljenje sportom gledaju pozitivno. Ističe da je zahvaljujući sportskom duhu stekla samopouzdanje i radne navike i da joj njeni bližnji od srca žele uspjeh.

Prema njenim riječima, nikada na svojoj koži nije osjetila favorizovanje ''jačeg pola'' u džudu, ali bi, ističe, voljela da ima više djevojčica sa kojima bi trenirala, jer su na treninzima muškarci, ipak, u većini.

"Treninzi su dosta teški i traže mnogo odricanja, samim tim nekada dosta i propustim u odnosu na moju generaciju koja ima više slobodnog vremena. S druge strane, ja volim da treniram i to mi ne pada teško, jer se uporedo sa treniranjem družimo i zabavljamo'', kaže Elena koja je vrlodobra učenica i ove godine je upisala srednju Ekonomsku školu u Bijeljini.

Kada ne trenira, slobodno vrijeme provodi sa društvom, a voli i da sluša muziku. Elena se na prvi pogled ni po čemu ne razlikuje od svojih vršnjakinja, međutim iza nježne spoljašnosti kriju se čvrsta volja, istrajnost i otpornost na povrede koje je nisu pokolebale na njenom sportskom putu kojim upješno korača već sedam godina i "ubire" brojna priznanja i medalje.

Njen životni moto je: "Trudite se i vrijedno radite i rezultati neće izostati".

Elena iza sebe već odavno ima rezultate, a imaće ih i u budućnosti. Iduće godine je čeka Kina, a narednih ko zna još koliko država i kontinenata...

N.S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA