Ukupno slučajeva
2851 (+60)
Preminuli
62 (+1)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Semberija bezbijednija od poplava

Na području Semberije u toku su aktivnosti na regulisanju unutrašnjih vodotokova - kanala Glogovac i Obodnog majevičkog kanala, koji je dio šireg projekta "Voda Srpske" na zaštiti od poplava.

BIJELJINA
FOTO: RTRS

Rekonstrukcija kanala Glogovac i Obodnog Majevičkog kanala od 12 kilometara, ovih dana se pivodi kraju. Rokovi će, kažu u preduzeću koje je izvođač radova,biti ispoštovani.

Drago Stajić, direktor kompanije "DiS" koja je izvođač radova na uređenju kanalske mreže u dužini od 12 kilometara, najavio je završetak radova u roku.

- Preostalo je da se izravna 500 metara nasipa na MOK-u, čime je izvršena potpuna rekonstrukcija korita i nasipa. Korito je očišćeno od mulja, postavljene su stabilizacione grede koje štite od erozije i skinute sve ranije postavljene kaskade, da bi protok vode bio dobar. Rekonstruisane su i niske tačke na nasipu koje štite branjenu stranu - rekao je Stajić.

Radovi na ovom dijelu kanala su dio projekta Voda Srpske na zaštiti Semberije od poplava,rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i pojasnio od kakvog je značaja ovaj kanal.

- S obzirom na to da je Savski nasip završen, a uređenje i proširenje kanalske mreže se privodi kraju, ostaje da se izgradi Drinski nasip kako bismo Semberiju potpuno zaštitili od poplava. Do sada je sve urađeno u skladu sa projektom koji je izrađen nakon poplava 2010. godine, a revidiran posle poplava 2014. godine, kada su pojedini odbrambeni pojasevi još više izdignuti -rekao je Mićić.

Mićić je podsjetio da je Savski nasip završen,ali kako bi Semberija u potpunosti bila zaštićena od velikih poplava, preostalo je da se uradi nasip na rijeci Drini.