Nema informacija o eventualno stradalim bh. državljanima u zemljotresu

  • BiH
  • 30. Oct 2020.

Diplomatsko konzularna predstavništva (DKP) BiH u Turskoj i Grčkoj trenutno ne raspolažu nikakvim informacijama o eventualno stradalim državljanima BiH u današnjem zemljotresu, izjavio je Srni načelnik kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva inostranih poslova Nebojša Regoje.

Nema informacija o eventualno stradalim bh. državljanima u zemljotresu
FOTO: Tanjug/AP

"Do sada nije bilo nikakvih zahtjeva za pomoć. Naše diplomate su u kontaktu sa predstavnicima zvaničnih organa Grčke i Turske kako bi došli do ažuriranih podataka. Ukoliko u nekom narednom periodu naši DKP-i dobiju neke informacije, javnost će blagovremeno biti obaviještena o tome", rekao je Regoje.

Snažan zemljotres od sedam stepeni Rihterove skale registrovan je danas u Egejskom moru a osjetio se u Grčkoj i Turskoj, saopštile su lokalne i međunarodne opservatorije.

Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj porastao je danas na 12, saopšteno je iz Agencije za katastrofe i vanredne situacije (AFAD).

Prema podacima AFAD-a, broj povrijeđenih, je povećan na 419. Nastavlja se operacija potrage u 17 urušenih ili oštećenih zgrada.

Dvoje tinejdžera pronađeni su mrtvi na grčkom ostrvu Samos.

Američki geološki institut saopštio je da je potres snage sedam stepeni registrovan 14 kilometara od grada Karlovasi na Samosu.

Turska seizmološka služba izmjerila je 6,6 stepeni, a grčka 6,7 stepeni.

Epicentar je bio 17 kilometara od obale provincije Izmir, na dubini od 16 kilometara, navodi turska služba. Američki geološki institut saopštio je da se potres dogodio na dubini od 10 kilometara i da je epicentar bio 35 kilometara od turske obale. Stanovnici grčkog ostrva Samos, na kojem živi oko 45.000 ljudi, pozvani su da se ne približavaju obali, saopšteno je iz grčke organizacije za antiseizmičko planiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA