Analiza zemljišta značajno bi smanjila troškove

Na području opštine Bijeljina ima oko 9.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a tek tri odsto njih radi analizu kvaliteta zemljišta pred sjetvu.

Analiza zemljišta značajno bi smanjila troškove

Stručnjaci, međutim, smatraju da bi analiza zemljišta značajno smanjila troškove poljoprivrednim proizvođačima i ističu da bi poznavanje kvaliteta zemljišta doprinijelo boljem rodu, njegovoj zaštiti i ostvarenju većeg profita.

U bijeljinskom Poljoprivrednom zavodu rade ovakvu vrstu analize zemljišta, ali kažu da se poljoprivrednici rijetko opredjeljuju za nju iako bi im poznavanje kvaliteta zemljišta olakšalo i poboljšalo proizvodnju.

"U hemijskoj laboratoriji Zavoda analiza zemljišta radi se po nalozima u smislu određivanja hranljivih materija u zemljištu", rekao je poslovni analitičar u ovoj laboratoriji Danijel Lekić.

Prema njegovim riječima, analizira se humus mineralne materije, kao i kiselost zemljišta, što je posebno interesantno u posljednje vrijeme zbog unosa krečnjaka u zemljište, što i jesu najčešći zahtjevi.

"Sve izvještaje, sa određenom količinom nađenih parametara šaljemo agronomima koji potom daju preporuku poljoprivrednicima koje će se kulture raditi, odnosno šta je to što najviše odgovara njihovom zemljištu", rekao je Lekić Srni.

Koordinator za naučno-istraživački rad u Zavodu Risto Arsenović rekao je da se po rezultatima analize daju preporuke da li zemljište treba poboljšati i na koji način. On je istakao da je ovaj postupak veoma bitan jer usmjerava poljoprivrednike na racionalno korištenje prihrane i đubriva, na čemu se može dosta uštedjeti.

"Rijetko ko od poljoprivrednih proizvođača pribjegava ovoj analizi, a ona daje na ukupnoj uštedi od 25 do 30 odsto sredstva", rekao je Arsenović i apelovao da poljoprivrednici bespotrebno ne bacaju pare, već da na vrijeme izvrše analizu.

Poljoprivredni zavod Bijeljina uputio je Nacrt projekta za analizu Administrativnoj službi opštine da bi posredstvom Agrarnog fonda bile obezbijeđene subvencije i na ovu vrstu analize, jer nisu jeftine.

U Odjeljenju za poljoprivredu opštine Bijeljina ističu da ovo jeste najbitniji stadijum pred početak proljetne sjetve da bi poljoprivredni proizvođači znali koje agrotehničke mjere da primijene, a time i uštede novac.

Parcele su usitnjene i to je problem i za svaku parcelu posebno, kažu u Odjeljenju a, osim što su usitnjene, i na različitim su mjestima što dodatno otežava opredjeljenje za analizu.

"Agrarni fond ne može sam ući u investiciju pa je neophodna pomoć resornog ministartva", kažu u bijeljinskom Odjeljenju za poljoprivredu.

Stevan Mesarović, menadžer prodaje i propagande za Balkan globalne kompanije specijalizovane za poljoprivredne proizvode i materije za zaštitu životne sredine "Jara internešnel" napomenuo je da je analiza zemljišta obavezna u zemljama EU, što ulazi u obavezu zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 08:00

    8°C
  • 11:00

    8°C
  • 14:00

    10°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

189 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

352 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 21. Apr 2024. 06:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI