Mario Nenadić podnio ostavku, pala Vlada Kantona Sarajevo

  • BiH
  • 18. Nov 2020.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić (SBB) podnio je danas ostavku predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Mirzi Čeliku (SDA). Ovim je faktički pala Vlada Kantona Sarajevo.

Mario Nenadić podnio ostavku, pala Vlada Kantona Sarajevo

Ovo je za portal Klix.ba potvrdio sam premijer Nenadić.

On je ove sedmice na sjednici Skupštine KS najavio spremnost da napusti funkciju premijera zbog činjenice da Vlada odavno nema podršku većine Skupštine te zbog rezultata lokalnih izbora koji idu u prilog Četvorci.

Takođe, Nenadićev stranački šef Fahrudin Radončić podržao je njegovu odluku u sličnom duhu, spominjući pobjedu Četvorke koja svakako planira obarati aktuelnu vladu na čelu sa Strankom demokratske akcije.

U ostavci Nenadić navodi kako je svjestan da većina u Skupštini Kantona Sarajevo odavno planira izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj vladi, te kako smatra da je njegova obaveza da "ubrza procese koji slijede", aludirajući na obaranje trenutne i dolazak nove Vlade Kantona Sarajevo.

S obzirom da ostavka premijera znači i ostavka svih ministara, ovim činom je pala aktuelna Vlada Kantona Sarajevo. Takođe Nenadić je ostavio otvorenu mogućnost da, ukoliko Četvorka ipak želi sprovesti proceduru izglasavanja nepovjerenja, onda će ostavku podnijeti nakon tog čina.Aktuelna vlada i premijer Nenadić ostat će u tehničkom mandatu do imenovanja novog saziva.

Nenadić je na funkciju stupio u februaru 2020. godine, nakon što je oborena prethodna Vlada KS sastavljena od stranaka Šestorke.

Nenadić: Mojom ostavkom ne komplikuju se procedure smjene Vlade KS

"Potvrđujem da sam krajem dana podnio ostavku na dužnost premijera KS. Mislim da ovo nije iznenađenje za građane jer sam još unazad mjesec i po najavljivao da onog časa kada budem siguran da je promijenjena skupštinska većina, da sam spreman podnijeti ostavku i ovim postupkom sam samo potvrdio dosljednost svojih odluka. Mislim da ne postoji razlog da se ova procedura ni za dan produžava", rekao je Nenadić za Klix.ba.

S obzirom da se na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je zakazana 23. novembra trebalo raspravljati o izglasavanju nepovjerenja Vladi KS, nameće se pitanje zašto Nenadić nije čekao ovaj datum kako bi saopštio odluku.

"Procijenio sam da na ovaj način potvrđujem da podržavam proceduru u koju je krenula novoformirana većina u Skupštini Kantona i jednostavno želim da na ovaj način dam podršku i da kažem da Kanton mora konačno početi poštovati demokratske principe. Ja kao premijer smatram da je ovo čin moje odgovornosti i jednog morala. Svjestan sam da Skupština može nastaviti proceduru nepovjerenja, i ja ću na sjednici 23. ponoviti svoju odluku" ističe Nenadić.

Osvrnuo se i na komentar Elmedina Konakovića kako je sa ovom ostavkom dodatno zakomplikovao proceduru smjene Vlade.

"Možda Konaković nije vidio odluku ali u mojoj ostavci jasno se potvrđuje da sam saglasan sa tom procedurom te da ću ostavku podnijeti po izglasavanju nepovjerenje 23. novembra. Tu ne postoje nikakve procedure koje će zakomplikovati smjenu Vlade Kantona Sarajevo", zaključio je Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA