Korona ispisala više od 6.000 kazni

Pripadnici MUP-a RS napisali su od 20. marta do 15. novembra 6.040 prekršajnih kazni zbog kršenja zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije zbog pandemije virusa korona.

Korona ispisala više od 6.000 kazni

Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS, rekla je da je u tom periodu, između ostalih, evidentirano 66 krivičnih djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije po Krivičnom zakonu RS i jedno krivično djelo prenošenje zarazne bolesti po Krivičnom zakonu RS.

"Policijski službenici evidentirali su 3.897 prekršaja ograničenje kretanja na određenom prostoru po članu Zakona o javnom redu i miru, a u vezi sa nepridržavanjem mjera iz Zaključka o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji RS u vrijeme trajanja vanrednog stanja proglašenog zbog epidemije", objasnila je Miljanovićeva.

Dodala je da je u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti zbog nekorištenja zaštitne lične opreme evidentirano 2.076 prekršaja.

"Četiri prekršaja zabilježena su zbog nepridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance na javnim površinama", navela je Miljanovićeva.

Istakla je da je Uredbom sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojom je propisana obaveza nošenja zaštitnih maski, propisana novčana kazna od 100 do 300 KM.

"Prekršajnim nalogom se, u skladu sa odredbama važećeg Zakona o prekršajima, izriče minimum propisane novčane kazne", zaključila je Miljanovićeva.

Milanko K. iz Banjaluke kaže da je, iako se pandemija virusa korona odužila, neophodno da se svi građani pridržavaju propisanih mjera kako bi se ova situacija stabilizovala.

"Naravno da je teško sve vrijeme nositi masku i održavati veću distancu, ali ako većina građana može, mogu i ja. Izbjegavam više izlazaka i napolju sam samo kada baš moram negdje ići", rekao je on.

Nada J. iz Bijeljine, kazala je da se od početka pandemije pridržava svih propisanih mjera te da joj nije teško da, kada je potrebno, nosi masku.

"Pošto i sama pripadam starijoj populaciji, koja je među ugroženijim kategorijama zbog virusa korona, cijelo vrijeme pridržavam se mjera i smatram da, ako mi stariji možemo nositi maske, mogu i mladi", istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA