Nikolić: U ovom vremenu pjesnik je potrebniji nego ikad

Milan Nikolić, pjesnik, književni kritičar, satiričar, učitelj i glas razuma mnogih od nas. Oduvijek ga je zanimala pisana riječ, nekako mu je najlakše misli i želje pretočiti na papir. Kako je sve to uopšte počelo, gdje je prvo počeo objavljivati i o čemu su bili ti tekstovi, otkrio je za portal Bijeljina danas.

Nikolić: U ovom vremenu pjesnik je potrebniji nego ikad

- Počeo sam pisati još kao osnovac, a prve pjesme sam objavio u „Srpskoj vili". Onda je uslijedila moja prva zbirka poezije „Pisma iz nesanice" 2002. godine. Od tada do danas sam objavljivao u velikom broju časopisa: „Novoj zori", „Tragovima", „Književnim novinama", a jedno vrijeme sam bio urednik i izdavač kulturnog biltena „Crnjanski". Pored pisanja bavim se i književnom kritikom kroz recenzije knjiga drugih autora. Ako bismo moju poeziju stavljali u neki tematsko-motivski okvir onda bi to po riječima književnika Mirka Vukovića bila „trougla shema: ljubav - Bog - otadžbina. Većina mojih pjesama nastajala je u dahu. Ako nakon nekoliko čitanja uočim da im nešto nedostaje, onda to doradim i popravim. Za mene je pisanje poezije "gaja sijensija" (vesela nauka) a ne "furor scribendi", (bijes pisanja). Nikada ne pišem usiljeno.

Napisao je mnogo pjesama, a za onu najdražu imao je i posebnu inspiraciju.

- Najdraža mi je pjesma „Povratak". Njen bezimeni junak je vitez - pjesnik koji se vraća sa Kosova u zagrljaj svoje drage kao mučenik "noseći ispod kalpaka zvonjavu Visokih Dečana". Poezija je prva i posljednja linija odbrane naciona, ljubavi prema otadžbini i ljubavi uopšte. Istinska ljubav traži budnost i bdenje. Vjernik svoju ljubav iskazuje kroz bdenje, roditelj bdi nad snovima svoje djece, a pjesnik nad ljepotom života i svijeta u čijem centru je žena. Pjesnik dakle stražari nad ljepotom svijeta, ali svijet na žalost nije satkan od same ljepote. Moj stav je da je ovom vremenu pjesnik potrebniji nego ikad, jer, što bi rekao Miljković, "poznaje sve puteve i vetrove" i jedini može da "vrati noć u ime nežnosti".

Piše satirične pjesme o pojavama u Bijeljini i društvu uopšte, kako se humor utkiva u opsesivne motive njegove poetike, ironiju...

- Humor nije slučajno dospio u moja pjesnička tkanja. On je tu da iz hermetički zbijenih emocija potisne patetiku i pesimizam svake vrste. Slikarskim jezikom rečeno, on je blagi nanos pastelne boje koja stvara skramu na onim mjestima gdje prijeti da se izlije tamna mrlja zbilje i sivilo svakidašnjice. U recenziji za moju drugu knjigu "Sanovnik za budne", pjesnik Pero Zubac ga naziva "blagim ironijskim otklonom od boljke ljuvene".

Svoje pisanje često prenosi i na ovdašnje portale, a njegovi satirični i humoristični tekstovi nasmiju i one najozbiljnije.  Mnoge (ni)je iznenadilo njegovo političko angažovanje, ali istovremeno o politici govori veoma kritički, možda i sa podsmijehom, pa smo ga pitali otkud takav stav?

- Ima nečega u tom političkom šarenilu što mami pisca da odreaguje dosjetkom, vicem, aforizmom. To je pogled kroz kaleidoskop koji nudi mnoštvo oblika i slika kroz igru iluzije. Aforizam je kratka forma poput poezije pa mi kao takav dobrano odgovara. U njega je moguće sabiti sijaset raznorodnih emocija, nezadovoljstvo, bijes, pošalicu, ironiju, ali i korisnu pouku i nadasve golu istinu. Ako kažem: „Opala nam je kupovna moć, ali se zato prodajemo za bagatelu", ili „Put do pakla je popoločan dobrim namjerama, a put do glasova lošim asfaltom", ja sam se našalio, možda i nasmijao čitaoca, ali i zasigurno izrekao poučnu istinu. Za ovu priliku sam odlučio da vašim pratiocima podarim na čitanje pjesmu koja je „imenjakinja" vašeg portala.

Bijeljina danas

Grade sajmova i kružnih tokova,

Gaziranih i negaziranih „Spektar drink" sokova,

Poslastičarnica „Mocart" i „San Marko"

Na vrh Ararata nasukana barko.

Drinom plavljena,

Pjesmom slavljena,

Od Banjaluke zapostavljena.

U tebi se k'o pijanac iza šanka

Okliznula jedna banka

A možda se i druge banke

Skljokaju nakon kraće stanke.

Slijede reklame:

- na Pet Jezera zlatni kotlić!

- glasajte za me!

- kod Perića Marinko Rokvić,

( Il' je Nikola?!)

- Vasko kod Cice!

- krema za ruke,

- krema za lice,

- vještačke trepavice,

- lupus in fabula

- vuk u priči

- pica u „Priči"

- ili u „Tropiku", kako vam volja.

( koja je bolja?)

Bijeljino, kućo otvorenih vrata,

Slatkih cura

I kiselih advokata,

Nikako mi ne izbijaš iz svijesti

K'o Banjalučka toplana iz BNTV vijesti.

Opet blok reklama:

- Bir fest ispred Sabornog hrama!

- Stanko fotograf,

- Ručak u Lovcu

- Mobilni mamograf

- Od sutra u Kojčinovcu.

I tako, od Bukreša do Bukurešta

Samo žurka, svirka, fešta,

Bukurešte, Bukurešte,

Čuj pjevaljke kako krešte

Bo!

 

Dragan Tešić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA