Završena izgradnja spomen-sobe u Ugljeviku

U Ugljeviku je završena izgradnja spomen-sobe, mjesta trajnog sjećanja na 304 borca koji su svoj život dali u minulom otadžbinskom ratu braneći srpsku nejač i ognjišta.

Završena izgradnja spomen-sobe u Ugljeviku
FOTO: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

Spomen sobu izgradili su Opština i Boračka organizacija Ugljevik.

Nadi Janković iz Vareša poginula su dva sina, Miroslav i Stanimir. Ova soba joj, kaže Nada, mnogo znači. Iako njen bol nikada neće uminuti, spokojna je što sada postoji mjesto koje čuva uspomenu na njih, ali i sve druge koji nisu žalili svoj život za buduća pokoljenja.

- Ne žalim ni da umrem sada kada sam ovu sobu dočekala. Mi, koji dijelimo istu patnju i dan i noć, tugujemo za svojima najmilijima, moći ćemo kad god poželimo doći tu. Da vidimo svoju djecu makar u slikama - kaže ova majka.

Oni koji su stvorili Republiku Srpsku i omogućili nam da živimo nesmetano na ovim prostorima ne smiju da budu zaboravljeni, poručuje i Stevo Benović, čiji je otac Lako poginuo 1992. godine na majevičkom ratištu.

- Drago mi je što je ova spomen-soba oživjela sjećanje na one koji su najviše dali za ovu državu, koji su temelj Republike Srpske. Ponosan sam na sve njih - rekao je Benović.

Počast saborcima

Gradnja spomen-sobe trajala je duže od godinu dana. Od ove ideje ugljevički borci nisu odustajali, jer su željeli da i na ovaj način odaju dužnu počast svojim poginulim saborcima.

Oko 50.000 maraka za uređenje spomen-sobe obezbijeđeno je iz lokalnog budžeta. Predsjednik Boračke organizacije opštine Ugljevik Jovan Marinković kaže da je na jednom mjestu sakupljeno mnogo toga što čuva uspomenu na div-junake, koji su hrabro i nesebično branili srpski narod i teritoriju.

- U ovoj spomen sobi imamo 304 fotografije poginulih boraca, izloženo je i oružje koje je zarobila Prva majevička brigada, odlikovanje Prve majevičke brigade - Orden Nemanjića, časopisi koje je tokom minulog rata izdavala Prva majevička brigada, te ratne fotografije - kaže Marinković.

Podsjeća da u Ugljeviku živi 301 porodica poginulih i 648 RVI i da se osim stambenog zbrinjavanja ovoj populaciji obezbjeđuju iz lokalnog budžeta jednokratne novčane pomoći, stipendije za djecu i pomoć na druge načine.

Direktor JU Centar za kulturu "Filip Višnjić" Predrag Vujević kaže da i buduće generacije, mladi Ugljevičani i Ugljevičanke treba da dođu ovdje i vide kako je stvarana Republika Srpska, koja je žrtva podnesena za to.

- Namjeravamo da naše potomke upoznajemo sa istinom o stradanju srpskog naroda na ovim prostorima, da to buduća pokoljenja pamte. I naravno, da se ovako nešto nikad više ne ponovi - naglašava Vujević.

Spomen-soba biće svečano otvorena za posjetioce kada za to budu stvoreni higijensko-epidemiološki uslovi, odnosno kada se završi pandemija virusa korona.

Istorijski i obrazovni značajSpomen-soba, smještena odlukom Skupštine opštine u Centru za kulturu "Filip Višnjić", ima istorijski značaj, ali i edukativnu dimenziju, ocjenjuje direktor Centra Predrag Vujević.

- Otadžbinski rat nije dovoljno zastupljen u našem istorijskom programu, a mi ćemo kroz svoj rad, kao Centar za kulturu, u saradnji s Boračkom organizacijom, pokušati da to nadomjestimo - kaže Vujević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA