Ukupno slučajeva
4196 (+17)
Preminuli
130 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Semberci kaznili preletače

Birači u Bijeljini i Doboju različito su se postavili prema kandidatima za odbornike koji su na ovogodišnjim lokalnim izborima podršku tražili na listi druge stranke u odnosu na lokalne izbore 2016. godine.

BIJELJINA

Kandidati stranke Miće Mićića - SDS Semberije - koji su 2016. godine bili kandidati SDS-a dobili su manju podršku birača, dok su bivši SDS-ovci u Doboju koji su ove godine nastupali na listi SNSD-a dobili i po nekoliko puta više glasova nego prije četiri godine.

Tako je nosilac odborničke liste bijeljinskog SDS-a na izborima 2016. godine Jovan Gajić tada osvojio 3.894 glasa, a ove godine, kao četvrti na listi Mićićeve stranke, dobio je samo 801 glas. Dugogodišnji odbornik SDS-a Slavko Novaković prije četiri godine kao kandidat te stranke dobio je podršku 3.928 birača, a ove godine 1.016 glasova i završio je na tek 22. mjestu po broju glasova. Tomo Kovačević je kao 12. na listi SDS-a osvojio 2.743 glasa, a ove godine kao nosilac liste Mićićeve stranke dobio je 2.214 glasova.

I svi ostali kandidati SDS Semberije koji su u tu stranku preletjeli iz SDS-a dobili su manje glasova. Drago Stajić je sa 3.928 pao na 2.351 glas, Ivana Petričević sa 2.531 glas na samo 400, Branka Marković-Savčić sa 1.177 na 543, Željka Grujičić sa 2.276 na 1.504, Zoran Maksimović sa 1.602 na 1.050, a manje glasova osvojili su i svi ostali preletači.

S druge strane, bivša predsjednica Omladine SDS-a Nina Bukejlović 2016. godine u trci za odbornika u dobojskom parlamentu osvojila je 6.402 glasa, a ove godine kao kandidat SNSD-a čak 14.605 glasova. Njen suprug Miloš Bukejlović prije četiri godine dobio je podršku 4.473 birača, a ove godine čak 13.900. Skoro duplo više glasova, čak 7.332 ove godine osvojio je Alen Starčević koji je 2016. godine na listi SDS-a dobio 4.069 glasova, a svoj rezultat najviše je popravio Mladen Filipović. On je kao kandidat SDS-a prije četiri godine osvojio 2.812, a ove godine kao kandidat SNSD-a čak 8.126 glasova.

Univerzitetski profesor i predsjednik Instituta za društvena istraživanja iz Bijeljine Drago Vuković kaže da na lokalnim izborima ima više konkretnih razloga da se za nekog glasa, jer se svi dobro poznaju, pa su izbori manje stvar visoke politike i ideologije.

- Birači prepoznaju loše ljude kojima je borba za vlast pitanje svih pitanja ili ljude koji mijenjaju stranke da bi se zadržali u političkom životu. Interesantno je da i pored tih negativnih referenci u znatnoj mjeri podržavaju takve kandidate i ne smeta im njihova politička prevrtljivost - kaže Vuković.

On dodaje da je danas u politici ogroman broj takvih, od opštinskog do državnog nivoa, ističući da su takve situacije posebno vidljive u Doboju i Bijeljini.

- Bivši SDS-ovci u Bijeljini su kažnjeni, iako nisu imali neke lične negativne poene. Oni su kažnjeni samo zato što su napustili veliku stranku u vrijeme njene najveće krize, dok ovi što su izabrani nisu prošli snagom svog personaliteta nego infrastrukturnimizbornim inžinjeringom - kaže Vuković.

S druge strane, nastavlja on, u Doboju su u preletači pod okriljem nove partije zabilježili nevjerovatan rezultat.

-Mislim da je za to najzaslužnija jaka partija i jak kandidat za gradonačelnika - kaže Vuković.

On dodaje da je današnja politika iznjedrila mnogo novih modela kako se dobija ili gubi povjerenje kod birača, ali da treba uložiti dosta napora da se dođe do istina koje danas karakterišu stanje političkih stranaka.

Procenti

Kada je riječ o Bijeljini, najmanji pad u broju glasova od svih bivših funkcionera SDS-a koji su preletjeli u SDS Semberije imao je Zoran Sofrenić. On je 2016. godine osvojio 3.530 glasova, a ove godine 3.208. Ipak, ako se uzme u obzir da je ove godine na izbore u Bijeljini izašlo oko 10.000 birača manje, onda je Sofrenićev pad relativan, jer je procentualno osvojio više glasova nego prije četiri godine. Slično je i sa Aleksandrom Bunijevcem i Igorom Novakovićem koji su ove godine osvojili oko 150 glasova manje, ali s obzirom na izlaznost, procentualno su dobili veću podršku.