Slaba potražnja za ribom u Semberiji

U ribarnicama u Srpskoj ovih dana nema gužvi kakve su bile proteklih godina kada dođe vrijeme božićnog posta.

 Slaba potražnja za ribom u Semberiji
FOTO: Velibor Tripić

Trgovci kažu da su cijene niže u odnosu na isti period prošle godine, ali i da je, uprkos tome, prodaja mršava.

Ne mogu se previše ni nadati s obzirom na to da tokom predstojećih praznika, uključujući i krsne slave, nisu preporučena masovnija okupljanja.

Da je slaba potražnja za ribom u Semberiji, potvrdio je za "Nezavisne novine" Darko Lazić, vlasnik ribarnice "Darko" iz Bijeljine.

"Još je slaba potražnja za ribom. Međutim, očekujemo povećanje obima posla s početkom posta i vikendom", rekao je Lazić u petak, dan uoči početka božićnog posta.

Prema njegovim riječima, najtraženije ribe u Bijeljini su šaran, pastrmka i oslić.

"Cijena pastrmke je devet KM po kg, šarana sedam KM, oslića od šest do osam KM. Cijene su niže u odnosu na prošlu godinu, što nije ni čudno s obzirom na situaciju, gdje nema slava, ali ni stranaca", dodao je Lazić.

Inače, za pravoslavne vjernike u ovu subotu počinje šestonedjeljni božićni post, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku, Božiću.

Post se zasniva na primjeru samog Isusa Hrista, koji je na hljebu i vodi postio 40 dana. Tokom ovog posta upotreba ulja je dozvoljena svim danima osim srijedom i petkom, kada se jede hrana spremljena na vodi. Posljednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, s hranom spremljenom samo na vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA