Ukupno slučajeva
4130 (+17)
Preminuli
126 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Šeranić: Stanje ozbiljno, ali se stabilizuje broj pozitvnih

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je epidemiološka situacija ozbiljna, ali stabilna kada je riječ o broju pozitivnih na virus korona.

REPUBLIKA SRPSKA
FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Šeranić je naveo da se kroz stabilizaciju malo predahnulo i u zdravstvenom sistemu, ali je napomenuo da je na liječenju u bolnicama više od hiljadu ljudi.

On je ukazao na neophodnost poštovanja uvedenih mjera radi sprečavanja širenja virusa korona, te da se bilo kakvo opuštanje ne smije dozvoliti opuštanje.

Sve dok nema mogućnosti da se djeluje na zarazu nema opuštanja, rekao je Šeranić za ATV, te dodao da će se jedno vrijeme maska morati nositi i kada stigne vakcina.

On je istakao da će virus biti i u narednoj godini, da od prvog januara neće se desiti ništa novo, već da građani treba da se ponašaju odgovorno.

Kada je riječ o vakcinaciji, Šeranić je istakao da niko ne namjerava da stavi u upotrebu vakcinu koja nije ispitana.

- Svaka vakcina koja dođe ili je u upotrebi može da dođe samo ako ima odgovrajući sertifikat o kvalitetu, efikasnosti, mora da ispuni sve preduslove i uslove da bi mogla da se da bilo kom stanovniku Republike Srpske - dodao je Šeranić.

Za serološku studiju koja se provodi u Srpskoj, Šeranić je rekao da će ona dati smjernice i pokazati stanje o pitanju imuniteta kod populacije.

Kada je riječ o pooštravanju mjera u zemljama u okruženju, Šeranić je rekao da svaka zemlja balansira prema svojoj situaciji, te da kontrola mora da bude maksimalna.