NATO: Kina nam se približava, moramo više razmišljati

NATO mora više da razmišlja o tome kako da se izbori sa Kinom i njenim vojnim usponom, iako će Rusija ostati glavni protivnik tokom ove decenije, navodi se u izvještaju o reformi Alijanse koji će sutra biti objavljen.

NATO: Kina nam se približava, moramo više razmišljati
FOTO: NATO

Izvještaj "NATO 2030", koji je pripremila grupa takozvanih "mudrih osoba", sadrži 138 prijedloga i dolazi usred rastućih sumnji u svrhu i značaj saveza, za koji je francuski predsjednik Emanuel Makron prošle godine rekao da je doživio "moždanu smrt", prenosi Rojters.

"Kina više nije benigni trgovinski partner kojem se Zapad nadao. Rastuća je snaga našeg vijeka i NATO se mora prilagoditi", rekao je jedan NATO diplomata koji je video izvještaj, ukazujući na kineske aktivnosti na Arktiku i Africi i na velika ulaganja u evropsku infrastrukturu.

Dio NATO odgovora trebalo bi da bude održavanje tehnološke prednosti nad Kinom, zaštita računarskih mreža i infrastrukture, rekao je diplomata, pozivajući se na izvještaj, iako neće biti usvojene sve preporuke.

Savez od 30 članova mogao bi takođe da uspostavi bliže veze sa zemljama koje nisu članice NATO-a, poput Australije, i više da se usredsrijede na odvraćanje u svemiru, gdje Kina razvija sredstva, navodi se u izvještaju.

U izjavi uoči objavljivanja izvještaja, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da uspon Kine predstavlja "važne izazove za našu bezbjednost".

"Kina masovno ulaže u novo oružje. Približava nam se, od Arktika do Afrike. Kina ne dijeli naše vrijednosti...i pokušava da zaplaši druge zemlje", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, pozivajući saveznike da se okupe po tom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA