Ukupno slučajeva
4130 (+17)
Preminuli
126 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Džaferović: Biće pravna reakcija BiH zbog centrala na Drini

  • BiH
  • 03. Dec 2020

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je večeras da je u pripremi “pravna reakcija BiH” na dogovor Srbije i RS o gradnji hidrocentrala na rijeci Drini.

BiH

On je za N1 Sarajevo ocijenio da je potpisivanje zajedničke izjave o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine između premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera RS Radovana Viškovića neustavno.

"Imate državni zakon o koncesiji, pa odluka Ustavnog suda koja govori o državnoj imovini, pa o unutrašnjoj plovidbi. Rijeka Drina je međunarodna rijeka i plovna je i to je granična rijeka i nije moguće graditi ništa bez odluka BiH...Pravnu reakciju države pripremamo na ovu situaciju o gradnji hidrocentrala", rekao je Džaferović.

Kazao je i da je sa ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković razgovarao o protestnoj noti koja bi povodom izgradnje hidrocentrala bila upućena Srbiji i da mu je ona rekla da će nadležno ministarstvo u Srbiji obavijestiti da ta izjava između RS i Srbije nije u skladu sa Ustavom BiH.

Džaferović je rekao i da se prate svi procesi u RS, odnosno da postoji tim ljudi koji to prate, a vezano za poljoprivredno zemljište i da je ta apelacija napisana.

"Protiv svakog zakona RS koji nije u skladu sa Ustavom BiH, biće podnijeta apelacija Ustavnom sudu", naglasio je.