Ukupno slučajeva
4259 (+14)
Preminuli
130 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Prijem za lica sa invaliditetom

Gradska uprava Bijeljina organizovala je prijem za predstavnike Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom "Kolosi", a tokom razgovara je zaključeno da je epidemija virusa korona onemogućila sprovođenje većeg broja njihovih redovnih aktivnosti, te da je potrebno još više raditi na inkluziji ovih osoba u funkcionisanje lokalne zajednice.

BIJELJINA
FOTO: Srna

Predsjednik Koalicije "Kolosi" Novo Trifunović, koji predstavlja i tri sportska kluba lica sa invaliditetom, kaže da su četiri puta tokom godine prekidana takmičenja zbog kovida 19.

"Kada su škole, odnosno sportske dvorane, prestajale sa radom zbog epidemije i naši klubovi su bili primorani na pauze. Opstanak liga je doveden u pitanje, otkazano je Evropsko prvenstvo za košarkaše u kolicima u Atini, gdje je trebalo da imamo predstavnike iz Bijeljine, a sve to negativno utiče na naše članove. S druge strane, urađeno je i mnogo dobrih stvari, kao što je izgradnja lifta u Domu zdravlja i pristupne staze u parku", rekao je Trifunović novinarima.

Ranko Rankić iz Udruženja "Nada" podsjetio je da čak 10 odsto svjetske populacije čine osobe sa invaliditetom.

"Naše udruženje je ostvarilo veoma dobru saradnju sa Gradskom upravom, a učestvovali smo i u uređenju senzorne sobe u Dnevnom centru za osobe sa poteškoćama u razvoju", rekao je Rankić.

Predsjednik Aktiva mladih osoba sa invaliditetom Koalicije "Kolosi" Slavena Rajić kaže da je ovaj aktiv na kraju 2019. godine imao svega devet članova, a u ovoj godini pristupilo mu je 21 lice.

"Sa osobama sa invaliditetom treba da se radi cijele godine, a ne samo da nas se sjete povodom 3. decembra. Mislim da su ljudi tek sa pandemijom shvatili kako mi zaista živimo, da smo često usamljeni, skriveni među četiri zida. Ipak, nastavljamo da se borimo, tokom ljeta smo radili na pitanjima samostalnog življenja lica sa invaliditetom, njihovog obrazovanja i zapošljavanja, a organizovali smo i radionice sa roditeljima", rekla je Rajićeva.

Šef Odsjeka za obrazovanje u gradskom Odjeljenju za društvene djelatnosti LJubica Mlađenović istakla je da Gradska uprava i ove godine učestvuje u donošenju Lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti.

"Sa nevladinim organizacijama radimo i na pitanjima zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja, a ovom prilikom pozivam roditelje koji to žele da se obrate Centru za socijalni rad, jer je u toku podnošenje prijava za prijem u Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju. Podsjetila bih da svake godine postoji problem sa upisom invalidnih lica u srednje škole, jer samo njih tri - Tehnička škola, Poljoprivredna i medicinska i Srednja stručna škola u Janji imaju uslove da sprovedu nastavu za takvu djecu, i to samo za po dva đaka tokom školske godine", pojasnila je Mlađenovićeva.