Preminuo prof. dr Pero Spasojević: Odlazak najdražeg učitelja

Prof. dr Pero Spasojević, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu u penziji, nakon kraće bolesti preminuo je 3. decembra 2020. godine u Bijeljini, u 75. godini života. Profesor Pero dao je ogroman doprinos radu Pedagoškog fakulteta u Bijeljini i bio omiljeni učitelj brojnim pedagozima u Republici Srpskoj.

Preminuo prof. dr Pero Spasojević: Odlazak najdražeg učitelja

Pero Spasojević rođen je 12. juna 1946. godine u Gornjem Lukavcu kod Tuzle. Završio je Učiteljsku školu u Tuzli 1965. godine, a potom diplomirao na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu 1976. godine. Magistraturu i doktorat u oblasti pedagoških nauka stekao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Tokom svoje radne karijere prof. dr Pero Spasojević bavio se pedagoškim radom kao učitelj, školski pedagog, direktor predškolske ustanove u Tuzli, školski nadzornik i, na kraju, kao profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Objavio je više naučnih monografija: "Igra i rano učenje - programi ranog učenja usmjereni na dijete" (2003.); "Šestogodišnjaci u školi, teorijske osnove i empirijska istraživanja" (2006.); "Predškolska pedagogija" (2008.); "Porodična pedagogija i odgovorno roditeljstvo" (2011.); "Metodika vaspitno-obrazovnog rada sa mlađim školskim uzrastom i u pripremi djece za školu" (2003. i 2012.); "Metodika predškolskog vaspitanja i obrazovanja" (2013.) i preko 50 naučnih i stručnih radova u naučnim zbornicima i časopisima. Autor je i koautor više osnovnoškolskih udžbenika i didaktičkih sredstava. Autor je četvorodjelnog seta tematskih slikovnica u vidu didaktičkog sredstva za djecu od tri do sedam godina: "1. Cvijeće, 2. Proljeće, 3. Insekti i 4. Porodica" od kojih je tema "Cvijeće" dobila specijalnu nagradu i uvrštena je u internacionalnu putujuću biblioteku "Bijele vrane" za 2008. godinu, na međunarodnom sajmu stvaralaštva za djecu u Bolonji.

Prof. dr Pero Spasojević bio je član Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini. Poslednje godine života posvetio je istraživanju o zločinima nad Srbima na području Tuzle i tuzlanske regije u 20. Vijeku kao glavni urednik knjige i dokumentarnog filma "Tuzla - zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda".

Bio je veliki zaljubljenik u prirodu i planinarenje i aktivni član Planinarsko-ekološkog društva "Majevica" iz Bijeljine.

Pero Spasojević, sa suprugom Dragicom, ima sina Mirka i ćerku Romanu, i četvoro unučadi Stefana, Filipa, Ninu i Lolu.

Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA