Američki boj na Koso…Kapitolu

Nasilje u Vašingtonu između policijskih snaga i "patriota", članova desničarskih organizacija, i pristalica Donalda Trampa iznenadilo je mnoge širom Evrope i svijeta, ali i nas na Balkanu kojima te scene i nisu toliko strane.

Američki boj na Koso…Kapitolu
FOTO: Getty Images

Ipak, svi se mi pitamo, jel moguće da se to desi i "svjetskom policajcu br. 1" koji dolazi i pozvan i nepozvan da osuđuje, presuđuje i usmjerava države širom svijeta da hodaju stazom demokratije, jer je to jedini ispravan put. Upadom u Kapitol, zgradu Kongresa SAD, koja je simbol najmoćnije svjetske demokratije, stradale su četiri osobe. Scene u kojima ljudi sa selfi štapovima, snimajući se, hodaju razorenim Kapitolom, i uništavaju njegovu unutrašnjost su prije ličili na proteste u nekoj bliskoistočnoj ili afričkoj državi. A da ne spominjemo optužbe o izbornoj krađi, lobiranje da se "pronađu" nepostojeći glasovi, i ostalo što je pratilo izbore i post-izborni proces. Ko bi rekao da će se to destiti u "najdemokratskijoj" državi na svijetu? Samo je još falilo da se pojave, kod nas dobro poznati i čuveni, glasovi iz inostranstva i onda BiH ne bi bila toliko daleko, dapače demokratski, od Sjedinjenih Država.

Najveću pažnju na Kapitol Hilu je privukao izvjesni šaman Džejk Andželi koji ofarbanog lica, go do pojasa, sa kopljem u ruci, i bivoljim rogovima kao onomad Car Lazar u filmu "Boj na Kosovu", šeta u "oslobođenom" Kapitolu. Ne, nije holivudska produkcija, u pitanju je rezultat nikad više podijeljenog američkog društva gdje ulje na vatru sipa direktno, do juče aktuelni, predsjednik Tramp lično, koji je, suočen sa mogućim opozivom po 25. amandmanu, ipak spustio loptu i rekao da je vrijeme za "glatku i urednu predaju vlasti" i kako je "vrijeme za ozdravljenje i pomirenje". Društvo je daleko od pomirenja isto tako kao i mišljenje da se Tramp desio slučajno, i pitanje je da li bi izgubio izbore da se nije desila Korona, pa i ubistvo Džordža Flojda.
Donald Tramp je bio najsjajnija zvijezda populista širom evropskog kontinenta, i iako će njegov poraz na izborima, odnosno pobjeda Džo Bajdena, uticati na obnavljanje američko-njemačko-francuskih odnosa, odnosno obnavljanje liberalne ideje o ujedinjenoj Evropi pod američkim krilom sa jedne strane, i istočnim blokom u vidu Rusije i Kine na drugom, naivno je povjerovati da se bliži kraj populizmu u Evropi i Americi.

Autor: Aleksandar Ostojić
Master politikolog za međunarodne poslove

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA