Ukupno slučajeva
4259 (+14)
Preminuli
130 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

U Petrinji šteta na 37.000 objekata, 2.200 proglašeno neupotrebljivim

Dvije sedmice nakon razornog zemljotresa u centralnoj Hrvatskoj, prijavljena je šteta na više od 37.000 objekata, pregledana ih je gotovo polovina, a, što znači da je najmanje toliko porodica ostalo bez krova nad glavom i bez pravog privremenog smeštaja.

REGION I SVIJET

U Prekopi, kraj Petrinje više ne žive u kućama, već u privremenom smještaju.

"Dobili smo tu kućicu, imamo tu nešto osnovno... Tu možemo da se okupamo...Stalno podrhavata, svaki dan, svaku noć, čuje se, osjeti se...", kažu mještani Prekope.

Kontejneri i kućice im znače, pomoć kažu stiže od volontera, ali ne i od države, prenijela je zagrebačka N1 tv.

"Sve te donacije i pomoći što su dolazile, došle su od dobrih ljudi velikog srca. I hvala im na tome. Ali od države ne, niko od države se nije usudio da nas obiđe i dođe da pita, šta je, kako je", naveli su.

Petrinju mnogi nazivaju gradom duhova.

Na ulicama je sve manje ljudi, a sve više snijega. Tek nekoliko službenih osoba, a zbog nepovoljnih vremenskih prilika za radove, gotovo 500 vatrogasaca poslato je kući, dok preostali 350 rade što mogu.

"Radi se na saniranju krovova, ono što je nužno i što vatrogasci mogu, nisu krovopokrivači, ali rade šta mogu, da ne ugrozi ljude, zatvaramo najlonom da kiša ne pada u kuću i to je ono što sad radimo", kaže šef vatrogasaca Petrinje Mijo Brlečić.

Znakove života u gradu daju tek rijetki otvoreni objekti - 60 radnji u Petrinji trajno je uništeno.

Rade pekare, kiosk, apoteka.

Vodu po preporuci moraju da prokuvavaju, a hrane imaju dovoljno.

Inače, hranu su do danas kuvali kuvari volonteri, a potom tu obavezu preuzima jedna državna firma. Nakon potresa, prvi put u 76 godina postojanja Radija Petrinja, četiri dana program nije emitovan, ali su zahvaljujući donaciji zaposleni dobili kontejner i nastavili da rade.

"Ta četiri dana tišine, mislim da ću zauvijek pamtiti. Kada smo krenuli s našim emitovanjem programa, čim smo pustili prvu pjesmu, to su opet krenuli pozivi poruke podrške, čestitali su nam što smo opet zajedno s njima. U ovakvim situacijama lokalni mediji su jako bitni", kaže Mario Gršić s Radija Petrinja.