Mirjana Orašanin: Bijeljina je kaznila preletače

Pokušaj vladajuće strukture da eliminiše SDS sa prostora Semberije ipak nije uspio. Stranka se konsolidovala, pojačala novim kadrovima, od kojih većina ranije nije bila politički angažovana i izašli smo na izbore. Vodili smo čistu kampanju, predstavljali naš program i naše vizije razvoja grada, bez uvreda i ružnih riječi.

BIJELJINA

Kaže ovo za Srpskainfo ekonomista i odbornik SDS u Skupštini grada Bijeljina Mirjana Orašanin.

- SDS jeste uspjela da odbrani Bijeljinu i jeste trijumfovala na ovim izborima. Imamo gradonačelnika, ali i tri odbornička mandata. Možda smo mogli i nešto više, ali s obzirom na sve što se dešavalo uoči izbora moramo da budemo zadovoljni postignutim - kaže ona.

Koje su to prepreke koje su SDS spriječile da ostvari bolji rezultat, kad je riječ o broju odbornika?

Kao prvo, formirana je nova politička partija, i to od strane našeg dotadašnjeg rukovodstva, funkcionera i članstva. Treba imati na umu i nedostatak novca. Sad kad sve to saberemo jasno je zašto moramo biti zadovoljni.

Pobjeda Ljubiše Petrovića za gradonačelnika za mnoge je bila iznenađenje.

Građani su prepoznali i podržali našu iskrenost i želju da mijenjamo autokratski način vođenja grada, da zaustavimo kriminal i korupciju, ali istovremeno građani su željeli da kazne izdajnike i preletače. To je bilo presudno za pobjedu našeg kandidata za gradonačelnika, dr Ljubiše Petrovića.

Kao novoizabrana odbornica kako vidite Bijeljinu 2024. godine, koji su aktuelni problemi grada i kako ih prevazići?

Bijeljina će 2024. godine biti uveliko na putu da postane regionalni lider. Regionalni lider u privredi, poljoprivredi i kulturni centar regije. Bijeljina je grad koji ima veliki potencijal za razvoj, od geografskog položaja, razvijene infrastrukture, do 50.000 hektara obradivih površina, pet univerziteta... Potrebno je oporaviti javna gradska preduzeća, uvesti linije gradskog i prigradskog saobraćaja uz subvencionisanu cijenu za učenike, studente i penzionere. Po modelu javno-privatnog partnerstva i koncesija treba riješiti pitanja javne rasvjete, komunalnog otpada, toplifikacije grada, garaža, parkinga i mnogo drugih stvari.

Da li u mandatu planirate da na neposredan način komunicirate s biračima?

Kampanja putem društvenih mreža, kao novina, ima dosta prednosti. Na jednostavan način možete da dosegnete do velikog broja građana. Međutim, treba imati u vidu da taj vid kampanje nije dostupan svima. Neposredan kontakt s biračima je ipak najvažniji vid kampanje. Izborni rezultat je produkt prvenstveno svakodnevnog rada na terenu, direktne komunikacije s građanima, ali i prezentovanja javnosti putem društvenih mreža. To će biti koncept komunikacije s građanima i u narednom periodu, od dana otvorenih vrata jednom mjesečno do izvještavanja putem društvenih mreža.

Da li povećanje broja žena u politici može poboljšati društvo i kvalitet odluka jedne skupštine?

Žene u politici su zaista u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce, i to s naglaskom na neravnopravan položaj žene u procesima političkog odlučivanja. Na našim prostorima žene još uvijek služe uglavnom za popunjavanje kvota. U poređenju s muškarcima, žene su mnogo organizovanije, taktičnije, obzirnije, urednije, ljubaznije, uvijek se vode pravilima zakona i struke i mnogo manje su sklone kriminalu i korupciji.

Kako vidite trenutnu ekonomsku situaciju u Srpskoj i na koji način možemo popraviti našu ekonomiju?

Epidemija virusa korona je dovela cijeli svet, pa i našu zemlju, u tešku epidemiološku, ali zbog preduzetih mjera i tešku ekonomsku situaciju. Najviše pogođeni su sektor usluga smještaja, prehrane, trgovine, transporta i skladištenja robe. Najranjivija su mikro, mala i izvozno orijentisana preduzeća. Postoje određeni sistemski problemi koji su postojali i ranije, a danas se predstavljaju kao posljedice epidemije, kao što su pad industrijske proizvodnje i porast rada na crno. Naša privreda je mala, sa ograničenim tržištem i ograničenim resursima, otvorena prema zemljama u okruženju sa kojima ostvaruje spoljnotrgovinsku saradnju, pa na taj način poslovna aktivnost u RS uveliko zavisi i od stanja u tim zemljama. Oporavak naših spoljnotrgovinskih partnera pozitivno će uticati i na oporavak naše privrede.

  • 13:00

    8°C
  • 16:00

    8°C
  • 19:00

    5°C
Vedro

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI