Merkelova dobila nasljednika: Armin Lašet novi šef CDU

Delegati CDU izabrali su premijera Severne Rajne-Vestfalije Armina Lašeta za predsednika najjače nemačke stranke. Lašet važi za umerenog kandidata bliskog kancelarki. Ali, pitanje je da li će biti kandidat za kancelara.

REGION I SVIJET

Lašet je u drugom krugu glasanja dobio 521 glas, dok je drugi takmac Fridrih Merc ostao na 466 glasova.

Prethodno u prvom krugu nijedan od trojice kandidata nije imao apsolutnu većinu. Merc je dobio 385 glasova, Lašet 380, a Norbert Retgen 224.

Na virtuelnom partijskom kongresu je učestvovao 1.001 delegat Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Zbog pravnih formalnosti, delegati će glasove morati da kovertiraju i pošalju poštom. Zvanično će tako Lašet biti izabran sledeće subote (22. januar).

Nakon izbora je Lašet rekao da je „svestan odgovornosti" i da je pred strankom izazovna godina koju valja završiti izbornom pobedom.

Privržen kancelarki

Lašet (59) je premijer najmnogoljudnije nemačke pokrajine Severne Rajne-Vestfalije i od 2012. jedan u petoro potpredsednika CDU. Broji se u privržene saradnike Angele Merkel i Anegret Kramp-Karenbauer koja sada odlazi sa čela stranke posle samo dve godine.

Ostao je uz kancelarku i tokom snažnih kritika na njen račun zbog izbegličke politike. Ta dešavanja su u igru i vratila Fridriha Merca, starog konzervativca iz ere Helmuta Kola, koji je oko sebe okupio nezadovoljnike u CDU. No Merc je po drugi put, istina tesno, izgubio stranačke izbore.

Armin Lašet je rođen u Ahenu na krajnjem zapadu zemlje. Od 1994. bio poslanik u Bundestagu, Evropskom parlamentu i pokrajinskom parlamentu u Diseldorfu.

U trci za šefa Demohrišćana imao je važnu podršku ministra zdravlja Jensa Špana (40). Ministar je tokom pandemije postao jedan od najpopularnijih političara Nemačke, pa se špekuliše da možda cilja da bude kandidat za kancelara - do sada je ta privilegija uvek pripadala onome ko vodi stranku.

10°

  • 16:00

    9°C
  • 19:00

    6°C
  • 22:00

    3°C
Vedro

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI