Šeranić: Vakcina besplatna i na doborovoljnoj osnovi

Republika Srpska nabavlja dvije vrste vakcina, Kovaks i Sputnjik, obe su kvalitetne, a vakcinacija će biti besplatna i dobrovoljna, rekao je danas na konferenciji za novinare Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS. On je istakao da će vakcinisani građani dobiti potvrdu o vakcinaciji.

Šeranić: Vakcina besplatna i na doborovoljnoj osnovi
FOTO: RTRS

On je istakao da će vakcinisani građani dobiti potvrdu, te da će vakcina biti besplatna.

"Sa Kovaks mehanizmom smo potpisali nabavku, 200.000 doza bi trebala stići početkom februara. Radi se i na nabavci ruske vakcine Sputnjik. Nemamo zvanične međunarodne potvrde kada je riječ o vakcinama i putovanjima u strane zemlje", izjavio je Šeranić i dodao da je svaka vakcina kvalitetna za upotrebu a vakcinacija će biti dobrovoljna.

Šeranić dodaje da je dobrodošla inicijativa predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da vakcine Srpska dobije iz Srbije a da će građani moći da se odluče između dvije vrste vakcina, ako ih bude dovoljno.

"Ukoliko u jednom trrnutku budemo imali veći izbor vakcina građani će se moći odlučiti koju vakcinu će primiti", kaže Šeranić.

"Inspekcija kontroliše skijališta, i tome je pristupila veoma ozbiljno. Imamo izazov kada su u pitanju privatna okupljanja. U posljednjih 7 dana inspekcija je utvrdila oo 1.500 prekršaja", izjavio je Šeranić u Banjaluci.

Predstavnicima medija se na konferenciji obratio i direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković koji je pojasnio da će proces vakcinacije teći brzo ali da se epidemiološke mjere moraju poštovati i nakon primanja vakcine.

"U toku ove sedmice ćemo pripremiti proceduru kada je riječ o vakcinaciji. Imamo vakcine koje se čuvaju na tri temperature. Neophodno je da Institut krajem januara počne sa edukacijom zdravstvenog osoblja. U narednom periodu ćemo imati veći broj procedura za nabavku vakcina. Sam proces vakcinacije će teći brzo a u narednom periodu ćemo se i kompjuterski pripremiti za praćenje vakcinacije. Epidemiološke mjere moraju se poštovati i nakon primanja vakcine", rekao je Zeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA