Višković: Srpska ima obezbijeđen novac za vakcine

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da Srpska, putem Kompezacionog fonda, ima obezbijeđen novac za nabavku vakcina protiv virusa korona, pri čemu je već aplicirala za nabavku ruskih vakcina dovoljnih za imunizaciju 200.000 građana.

Višković: Srpska ima obezbijeđen novac za vakcine

"Mi smo u sistemu `Kovaks` obezbijedili novac, imamo spreman novac što se tiče Republike Srpske iz Kompenzacionog fonda i za ostale proizvođače", rekao je Višković nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i premijerom Federacije BiH /FBiH/ Fadilom Novalićem, sa kojima je razgovarao o zajedničkom pronalaženju alternativnih izvora za nabavku vakcine protiv virusa korona.

Višković je izjavio novinarima u Sarajevu da u procesu nabavke vakcina treba raditi zajedno sa FBiH, ističući da entitetske vlade ni do sada nisu sjedile skrštenih ruku.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska veoma je blizu da nabavi ruske vakcine.

"Naša želja je iskazana za ruskom vakcinom, a spremni smo da je nabavimo zajedno sa FBiH, ako to i oni žele", rekao je Višković i dodao da je već pronađen distributer za BiH, a samim tim i za Republiku Srpsku, te da je sa proizvođačem već potpisan ugovor.

On nije želio da spekuliše o roku nabavke ruskih vakcina, ali je rekao da će to biti vrlo brzo.

"Na današnjem zajedničkom sastanku konstatovali smo da je i FBiH spremna da određenu količinu ruske vakcine obezbijedi za svoje korisnike, i već sutra će federalno Ministarstvo zdravlja iskazati svoje potrebne količine", naveo je premijer Srpske.

On je napomenuo da je Republika Srpska već aplicirala za 200.000 doza ruske vakcine, što odgovara potrebi za vakcinaciju i revakcinaciju 200.000 građana Srpske.

Višković je naveo da Republika Srpska ide na varijantu da vakciniše do 50 odsto svojih stanovnika, podsjetivši da je vakcinacija besplatna i na dobrovoljnoj bazi.

Premijer Srpske je rekao da će na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske biti utvrđen plan vakcinisanja građana, navodeći da će nakon zdravstvenih radnika i policije, biti vakcionisani i novinari.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da su putem povoljnih uslova Svjetske banke obezbijeđena kreditna sredstva za pomoć malim i srednjim preduzećima, o čemu će uskoro raspravljati Narodna skupština Republike Srpske, s ciljem odobravanja ovog projekta.

Prema njegovim riječima, ta sredstva će za dva ili tri mjeseca, putem Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, biti plasirana u realni sektor, u privredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA