Ukupno slučajeva
4473 (+20)
Preminuli
134 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Ekspoze gradonačelnika Petrovića: Reformisaću gradsku upravu

Novoizabrani gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je u ekspozeu koji je podnio danas Skupštini grada označio pet temeljnih ciljeva za koje će se zalagati u svom četvorogodišnjem mandatu: reformisanje i unapređenje gradske uprave, unapređenje upravljanja lokalnim finansijama, poboljšanje funkcionisanja lokalnih preduzeća, bolja socijalna politika, borba protiv COVID pandemije i negativnih efekata koje izaziva.

BIJELJINA

Reforma gradske uprave

Iako je konstatovao da u Gradskoj upravi u Bijeljini nema prekobrojnih zaposlenih i da je ispoštovan kriterijum o tri službenika na hiljadu stanovnika, novi Gradonačelnik je istakao da je neophodna reforma koja će dati prednost ,,profesionalnosti, jednakosti, efikasnosti rada''.

Najavio je i da će se vršiti provjera diploma i uspostaviti načelo ,,kompetitivnosti'' odnosno takmičenja među zaposlenim za obavljanje određenih dužnosti.

Jedan od ciljeva u narednih četiri godine će biti uspostavljanje ,,pametnog grada''.

Gradonačelnik se založio za unapređenje prekogranične saradnje i razvoj sporta. Bratimljenje sa drugim gradovima, kako je rekao, ne bi trebalo da bude samo protokolarno i da se samo svodi na posjete.

Unapređenje upravljanja lokalnim finansijama

U oblasti lokalnih finansija, Petrović je rekao da će raditi na unapređenju fiskalne odgovornosti, ali je istakao i da očekuje veću saradnju sa republičkim institucijama.

,,Moj tim i narodna gradska uprava boriće se bezrezervno da budemo jedno, a ne da se dijelimo na ove ili one'' rekao je Petrović i izrazio ubjeđenje da će to prepoznati i republička vlast, jer, kako je rekao, ,,Semberija i Bijeljina ostaju'' nakon svega.

Akcenat u prikupljanju novca u gradsku kasu će biti na izvornim prihodima, ali se očekuje i bolja preraspodjela prihoda koje ubire Republika Srpska.

,,Na budžet se ne gledati da postoji da bi se trošio. Akcenat će biti na izvornim prihodima, ali i na dijelu koji se dijeli sa republikom,'' rekao je Petrović.

Založio se za ,,novi pristup finansijama''.

Pojašnjavajući o čemu se radi rekao je da je ,,od suštinskog značaja ja fiskalna decentralizacija i promjena omjera koji se dijeli između Republike Srpske i opštine i gradova''.

Naveo je primjer ubiranja prihoda za registraciju vozila, koji trenutno idu putevima Srpske i zatražio da 30% sredstava ubuduće ide na račune Grada.

Slično je i u oblasti naknade od eksploataciju šljunka, gdje se treba postići dogovor sa Vodama Srpske.

Petrović je zatražio i da prinudna naplata poreza na nepokretnost pređe u nadležnost grada, i da se nejasnoće koje postoje u zakonu koji reguliše ovu oblast što prije razriješe. Dom zdravlja, kako je rekao, prelazi na trezorsko poslovanje zbog čega će Grad insistirati na kontroli utroška sredstava.

Poboljšanje funkcionisanja lokalnih preduzećaU oblasti poboljšanja rada javnih preduzeća i ustanova

Gradonačelnik je u ekspozeu rekao da se njihov rad ne smije se zasnivati na političkoj podobnosti ili podjeli vlasti, nego poslovanje i rad trebaju da usklade sa sopstvenim potencijalima i potrebama građana.

Smatra da je neophodna i koordinacija sa Gradskom upravom i Odjeljenjima, ali i kordinacija preduzeća i ustanova međusobno.Inicijativa za ovakve promjene će, kazao je, doći od gradske uprave Bolja socijalna politika

Problemi unutrašnjih migracija, pronatalitetna politika i briga za penzionere su neke od osnova ove politike.

Borci, smatra Petrović, zaslužuju puno poštovanje i predstavljaju posebnu populaciju, i obećao da ubuduće ,,neće biti zapostavljenih i zaboravljenih''.Obećao je i ,,svaki vod pomoći penzionerima''.

Konstatovao je da će se ta populacija u narednom periodu povećavati, ali da briga o najstarijima ne smije izostati.

Gradonačelnik očekuje zajedničke akcije sa Republikom u tom pravcu.

Borba protiv kovid pandemije

U nekoliko rečenica novi Gradonačelnik se osvrnuo i na svoj peti cilj - borbu protiv kovid pandemije i negativnih efekata, koji će, kako je rekao ,,biti vidljivi tek u narednom periodu''.

Prvi stav u ovoj oblasti je da će Grad Bijeljina će nastaviti sa realizacijom mjera koje je propisala Republika, naročito u Domu zdravlja.

Drugi je da će Grad će osmisliti i mjere kojima će nastojati negativne posljedice pandemije koje će tek nastupiti u brojnim oblastima.

Poziv na saradnju

Petrović je na kraju pozvao na ,,saradnju, jedinstvo i profesionalnost uz poštovanje zakona i pravila'' .

,,Neka svaka naša odluka bude u cilju povećanja kvaliteta života građana Bijeljine'', zaključio je Petrović.

12°

  • 22:00

    12°C
  • 01:00

    11°C
  • 04:00

    9°C
Vedro

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI