Ukupno slučajeva
4473 (+20)
Preminuli
134 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Ulične kamere ulovile bjegunce i kradljivce

Kamere postavljene na ulicama širom Republike Srpske uveliko su pomogle policajcima u razotkrivanju kriminalaca i bjegunaca sa mjesta saobraćajnih nesreća, a “ispisale” su kazne i vozačima neregistrovanih vozila.

BIJELJINA

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS navode za "Glas Srpske" da su u saradnji sa opštinama i gradovima u okviru projekta "Bezbjedan grad" u 27 lokalnih zajednica uspostavili sistem video-nadzora javnih površina te da je u toku postavljanje sistema u 16 lokalnih zajednica.

- Projekat podrazumijeva uspostavljanje sistema video-nadzora javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga, sportskih objekata, s ciljem preventivne zaštite građana i njihove imovine, ali i radi borbe protiv kriminala, terorizma i drugih oblika narušavanja bezbjednosti i javnog reda i mira - pojasnili su u MUP-u. Istakli su da je na području Banjaluke i Bijeljine u toku instaliranje kamera te da bi trebalo da bude završeno do kraja godine.

- U ovoj godini počinje implementacija projekta u Mrkonjić Gradu i Laktašima - dodali su u MUP-u.

Pojašnjavaju da neke od kamera koje se instaliraju u okviru ovog sistema imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih tablica (ANPR), ali nemaju mogućnost detekcije prekršaja korišćenja mobilnog telefona i nevezivanja bezbjednosnog pojasa u motornom vozilu. Takođe, dodaju, ove kamere nemaju mogućnost prepoznavanja lica, kako o tome pojedinci spekulišu.

- Automatski prepoznaju registarske oznake, na osnovu čega se u slučaju isteka registracije vozila i prekršajni nalog upućuje poštom na adresu lica na koje je vozilo registrovano - pojasnili su u MUP-u.

Naglasili su da se efekat primjene sistema u nekim zajednicama već vidi.

- Ovaj sistem je u Doboju za godinu dana pomogao u rješavanju većeg broja krivičnih djela, kao što su krađe i zapaljenje automobila, provale u ugostiteljski objekat, rasvijetljeno je sedam krađa pogonskog goriva, provala u sportsku kladionicu, a pomoću video-nadzora identifikovan je migrant koji je provalio u džamiju u tom gradu - naveli su u MUP-u.

Osim toga, rasvijetljena su krivična djela u kojima su se iste tablice pojavljivale na različitim vozilima, a uz pomoć kamera identifikovana su i lica koja su prouzrokovala tri saobraćajne nesreće sa materijalnom štetom, a potom se udaljila sa lica mjesta. U MUP-u navode da je pomoću kamera na području Policijske uprave Istočno Sarajevo rasvijetljeno devet krađa, razbojništvo, nekoliko slučajeva falsifikovanja, kao i krivično djelo proganjanja.

Sve snimke čuva MUP i službenici ovog ministarstva jedini imaju pravo pregleda snimaka, a prilikom podešavanja kamera vodi se računa o zaštiti privatnosti građana.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović rekao je za "Glas Srpske" da je veliki značaj ovih kamera u tome što skeniraju i identifikuju registarske oznake vozila i s te strane znatno će biti smanjen broj neregistrovanih vozila u saobraćaju.

- Ukoliko je neko spreman da se upusti u taj rizik i upravlja neregistrovanim vozilom, sigurno je spreman i da krši druge propise, da vozi brže nego što je dozvoljeno ili pod uticajem alkohola. Uvodeći red u tom segmentu sigurno da sistem video-nadzora ima pozitivan efekat i na sve ostale aspekte bezbjednosti saobraćaja - rekao je Radović.

Ubistvo

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS naveli su da su, zahvaljujući sistemu video-nadzora policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo pronašli vozilo otuđeno u Kantonu Sarajevo.

- Uz pomoć ovog sistema rasvijetljeno je ubistvo Amara Kapidžića u Kantonu Sarajevo te je lociran i lišen slobode Kemal Čaušević, koji je 5. novembra izvršio krivično djelo ubistvo - naveli su u MUP-u.

11°

  • 22:00

    11°C
  • 01:00

    11°C
  • 04:00

    9°C
Vedro

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI