Republikanci u Senatu nisu uspjeli da "zakoče" opoziv Trampa

Republikanci u američkom Senatu nisu uspjeli da zaustave proces opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trampa zbog optužbi da je podsticao napad demonstranata na Kapitol hil 6. januara, prenosi Rojters.

Republikanci u Senatu nisu uspjeli da "zakoče" opoziv Trampa
FOTO: Tanjug/AP

Zahtjev republikanskog senatora Rona Pola odbacilo je 55 senatora, među kojima je bilo samo pet republikanca, dok je 45 iz njegove stranke bilo za zaustavljanje procesa.

Pol i drugi republikanci tvrde da je postupak opoziva Trampa neustavan zbog toga što se prošle srijede njemu završio mandat, kao i zbog toga što će suđenje koje je zakazano za 9. februar nadgledati demokratski senator Patrik Lihi umjesto sudije Vrhovnog suda Džona Robertsa.

U akademskim krugovima vodi se debata o tome da li Senat može da osudi Trampa i da ga opozove sa funkcije kada više nije predsjednik.

Mnogi smatraju da "kasni impičment" nije protivan Ustavu SAD i da predsjednici koji se nedolično ponašaju tokom svog poznog mandata ne bi trebalo da budu imuni od procesa utvrđenog Ustavom kojim se ocjenjuje njihova odgovornost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA