Liverpul protiv Radnika u Ligi šampiona!? (FOTO, VIDEO)

Ronaldo i Mesi na Gradskom stadionu u Bijeljini? U stvarnom svijetu se ovo vjerovatno nikad neće desiti, ali u onom virtuelnom - ništa lakše!

Za to su se pobrinuli vrijedni ljudi iz zajednice Balkan PES Box, koja okuplja ljubitelje video igre eFootbal PES, jedne od dvije najveće fudbalske simulacije na svijetu. Tačnije, ljubitelje modifikovanja te igre.

Pročitajte šta su iz BPB ekipe ispričali za portal Bijeljina Danas.

- Naš sajt je počeo sa radom 1. februara 2011. godine, i prije desetak dana proslavili smo prvu deceniju postojanja. Počeli smo kao blog koji je bio posvećen pravljenju stadiona iz zemalja bivše Jugoslavije, jer njih nema u igri, kao ni naših timova. Ubrzo su nam se priključili mnogi poznati editori i majstori PES-a sa raznih sajtova na Balkanu, pa smo odlučili da svoj rad proširimo i na ostale segmente igre. Ima nas petnaestak, i dolazimo iz raznih dijelova svijeta: Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Poljske, Češke, pa čak i iz Izraela. Najstariji ima 55, a najmlađi 20 godina - kažu momci iz BPB.

Japanski gigant Konami, izdavač PES-a, svake godine objavljuje novu verziju popularne igre, koja obuhvata nekoliko najvećih svjetskih liga i klubova, ali nažalost, ne i one sa naših prostora.

- Tu na scenu stupamo mi. Pošto obožavamo domaći fudbal, u igru ubacujemo sve ono što Japanci nisu: naše klubove, dresove, igrače, trofeje, takmičenja... sve detalje koji i inače postoje u igri.

Pripreme za svaki novi dodatak, popularni "peč" (eng. Patch), i sam rad na njemu traju i po nekoliko mjeseci. Sakupljaju se podaci o sastavima timova, reprezentacijama, trenerima, pronalaze se slike stadiona, igrača... čak i njihovih tetovaža. Koristeći razne programe, najčešće Blender i Photoshop, kao i specijalizovane alate koje su pravili zaljubljenici u PES širom svijeta, sakupljeni materijal se obrađuje i pretvara u oblik koji je kompatibilan sa igrom.

- Prošle godine smo imali veliki broj preuzimanja peča, negdje oko 36.000, a ove godine za mjesec dana već imamo oko 20.000 i očekujemo da do narednog izdanja igre krajem godine dosegnemo i brojku od 50.000 - kaže popularni Tatko, jedan od najzaslužnijih za dugovječnost ovog projekta, i dodaje:

- Oborili smo sve rekorde i nadmašili ostale grupe koje se bave ovim hobijem. Postali smo jedan od najboljih sajtova ovog tipa u Evropi i u samom smo svjetskom vrhu. Imamo zvaničnu partnersku saradnju sa 12 klubova iz regiona: Široki Brijeg, Osijek, Radnički Niš, Voždovac, Sloboda Užice, Proleter Novi Sad, Javor, Radnik Surdulica, Inđija, Sloga Kraljevo, Radnički Sremska Mitrovica i Zlatibor. Po tome smo jedinstveni u svijetu.

Posebna pažnja se poklanja izradi autentičnih dresova, a momci se naročito trude da likovi igrača budu što vjerniji originalu:

- Tehnologija napreduje, a i mi idemo ukorak sa trendovima, tako da neprestano učimo i pronalazimo nove metode za izradu lica. Da li smo u tome uspjeli? Pogledajte likove fudbalera Partizana i Zvezde i sami prosudite.

Radnik iz Bijeljine već nekoliko godina se nalazi u peču, a uskoro će svoje utakmice moći da igra na svom virtuelnom Gradskom stadionu. Za to je zaslužan član BPB tima porijeklom iz našeg grada:

- Radnik je najveći klub ovog dijela RS, i zaslužuje da se i na ovaj način nađe među fudbalskom elitom. Napravili smo detaljan 3D model stadiona, sa svim okolnim elementima: streljana, drveće iza gola, reflektori, semafor, teniski i košarkaški tereni u pozadini... Tu je i pomoćni teren koji je još u izgradnji u stvarnom svijetu, a kod nas u PES-u je odavno završen. Naravno, nismo zaboravili ni navijačku grupu Incident, pa se njihove zastave mogu vidjeti na tribinama.

Za instalaciju peča potrebno je malo kompjuterskog znanja, a za svaki slučaj napravljeno je i video-uputstvo. Sve to, kao i mnogo dodatnog sadržaja vezenog za PES, možete pronaći na zvaničnom sajtu Balkan PES Box - www.balkanpesbox.com. Od ove godine peč je dostupan i za vlasnike Sony PlayStation konzola.

Linkovi: Download i uputstvo - https://bit.ly/3pkWqAo

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA