Epidemija zaušnjaka jenjava

Na području opštine Bijeljina smanjuje se broj oboljelih od zaušnjaka, pošto je u martu evidentirano 49 slučajeva oboljelih, potvrđeno je Srni u Higijensko-epidemiološkoj službi bijeljinskog Doma zdravlja.

Epidemija zaušnjaka jenjava

"U toku marta evidentirano je 49 zaraženih, dok je u februaru bilo 108, tako da možemo reći da epidemija jenjava, a prema našim prognozama uskoro bi moglo doći do kraja epidemije", rekao je načelnik Higijensko-epidemiološke službe Zoran Dakić.

On je dodao da je u proteklih sedam dana prijavljen jedan ili dva slučaja zaušnjaka, što su dobri pokazatelji, ali da se kraj epidemije ne može proglasiti dok ne prođe 50 dana od poslednjeg slučaja.

Dakić kaže da je među zaraženim najviše onih od 16 do 20 godina - 54 odsto, zatim 27 odsto starijih od 20 godina i 11 odsto od 11 do 15 godina.

On je rekao da je u Epidemiološkoj službi sa početkom toplijih dana evidentirano 22 slučaja sezonskog gripa, od čega su dva bila hospitalizovana, a dva dokazana brzim testom da je riječ o virusu gripe tipa A.

"Riječ je o sezonskom gripu koji nastaje naglo nakon inkubacije od jedan do tri dana sa povišenom tjelesnom temperaturom većom od 38,5 stepeni, opštom slabošću i malaksalošću, glavoboljom, bolovima u zglobovima i mišićima, kao i suvim kašljem", rekao je Dakić i dodao da je najviše oboljelih uzrasta do pet godina.

Dačić savjetuje da se osobe koje imaju ove simptome izoluju nekoliko dana kod kuće, koriste analgetike, što češće peru ruke, provjetravaju prostorije i izbjegavaju masovne skupove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA