Molekularni biolog Nikola Tanić pomogao rad bijeljinske laboratorije

Borbi ljekara u bijeljinskoj bolnici sa virusom korona u najtežem trenutku pandemije pridružio se molekularni biolog iz Beograda Nikola Tanić, koji se više od 20 godina bavi dijagnostikom pi-si-ar /PCR/ u realnom vremenu, metodom koju je uveo u Srbiji 2000. godine, i među vodećim je svjetskim stručnjacima iz ove oblasti, objavljeno je na zvaničnoj stranici Bolnice “Sveti vračevi”.

Molekularni biolog Nikola Tanić pomogao rad bijeljinske laboratorije

Za šest mjeseci boravka u Bolnici "Sveti vračevi" uspio je da unaprijedi rad pi-si-ar laboratorije, poveća kapacitet i osposobi nekoliko timova za efikasan i samostalan rad, a Tanić danas tvrdi da je ovo jedna od najboljih kovid laboratorija u BiH.

"U bijeljinsku Bolnicu došao sam da pokrenem rad pi-si-ar laboratorije, koji je bio zaustavljen zbog zaražavanja lekara virusom korona, a od tada se mnogo toga promenilo, uspostavili smo nedvosmislene protokole za detekciju virusa korona, što je naš osnovni zadatak", ocijenio je Tanić.

On je istakao da je molekularne biologe i tehničko osoblje u Bijeljini obučio i upoznao o svakom koraku u detekciji virusa korona "ril tajm" /real time/ pi-si-ar metodom, odnosno, lančanom reakcijom polimeraze u realnom vremenu.

"Cilj mog produženog boravka u bijeljinskoj Bolnici je da obučim osoblje da može sutra samostalno da radi bilo šta od detekcije patogena HIV, HCV, HBV", rekao je Tanić i dodao da su sa tri molekularna biologa i četiri obučena tehničara napravljena dva tima koji rade u smjenama.

Prema njegovim riječima, kada je bio pik zaražavanja na ovim prostorima, u novembru prošle godine, u bijeljinskoj laboratoriji radilo se dnevno oko 500 uzoraka.

"Ako uzmemo u obzir da radimo sa jednim pi-si-ar aparatom i jednim biohazard sistemom, to je oziljna cifra, ali mi možemo da radimo i duplo više", naveo je Tanić.

On je rekao da se sada u pi-si-ar laboratoriji radi u prosjeku oko 200 uzoraka dnevno.

Tanić je naučni radnik i radi na Univerzitetu u Beogradu, u Institutu za biološka istraživanja "Siniša Stanković", a njegov osnovni rad je vezan za molekularnu biologiju maligne ćelije.

On je rekao da primarno istražuje tumore pluća, štitne žlijezde i dojke, u posljednje vrijeme bavi se i tumorima mozga, a objavio je i oko 70 naučnih radova i publikacija iz oblasti molekularne onkogenetike.

"Pošto kancerogeneza podrazumeva i rad sa virusima, takzovanim onkogenim virusima, otuda potiče i moje interesovanje za njih. Recimo, ja sam sa svojim timom uspeo da dizajniram, doduše, ne i da patentiram, metod za istovremenu detekciju, enotipizaciju i kvantifikaciju HBV/hepatitis B virus/", naveo je Tanić.

Prema njegovim riječima, prednost ove metode je da ona sadrži tri testa u jednoj reakciji, što je čini izuzetno ekonomski opravdanom, a još važnije, dijagnostički veoma pouzdanom.

Test je baziran na pi-si-ar metodi u realnom vremenu, a pored ovoga rada, objavio je i metodološke radove koji unapređuju neke aspekte RT pi-si-ar u realnom vremenu.

"Tokom naučno-istraživačkog rada tima sa kojim radim, više puta smo dokazali tezu da je kancerogeneza evolutivni proces i da je u fazi nastanka /promocije/ kancera izrazita njegova genomska nestabilnost, koja se tokom progresije smanjuje.

Ovo otkriće je bacilo potpuno novo svetlo na kancerogenezu i ja sam veoma ponosan zbog toga", rekao je Tanić.

Metodu pi-si-ar-a u realnom vremenu usavršio je u Izraelu, kod čuvenog profesora Jakoba Gopasa, a po povratku u Srbiju 2000. godine, zajedno sa profesorom doktorom Borislavom Kamenovim, imunologom sa Dječije klinike u Nišu, pokreću rad prve RT-PCR laboratorije na Balkanu, zahvaljujući donaciji porodice Karađorđević.

Za, do sada naučeno iz pandemije virusa korona, Tanić rekao je da je SARS-kov dva napredna varijanta prethodnog SARS-kov jedan virusa, koji je harao 2002. godine i koji je bio mnogo smrtonosniji od ovog današnjeg soja, ali se na sreću nije lako prenosio i bio je prilično lokalizovan.

On je naveo da nova varijanta virusa nastaje tako što dolazi do akumulacija mutacija koje prolaze kroz evolutivni proces u kojem se vrši selekcija.

"Danas imamo pojavu takozvanog britanskog, južnoafričkog ili brazilskog soja virusa korona i postavlja se pitanje da li je ono što medicina nudi u ovom trenutku efikasno i za nove sojeve", rekao je Tanić.

Kako navodi, s jedne strane su pozitivna predviđanja s obzirom na kolektivnu imunizaciju i primjenu vakcine, a sa druge situaciju u nekim zemljama Evrope koja nimalo nije ohrabrujuća, gdje se povećava broj oboljelih sa teškom kliničkom slikom.

"Tu može da se postavi i pitanje svrshishodnosti mera koje su primenjivane u nekim zemljama. Mislim da je zaključavanje loša ideja, a da je dobar potez napravila Švedska, koja je sa liberalnijim stavom postigla visok stepen kolektivnog imuniteta", ocijeni je Tanić.

Očekivalo se, kaže Tanić, da će vakcine sa različitim platformama, koje su danas na tržištu, da ugase pandemiju, ali očigledno to se neće desiti.

"Mislim da neće doći do pogoršanja situacije, zahvaljujući kolektivnoj imunizaciji, a onda i vakcinaciji", zaključio je Tanić.

On je rekao da je njegova formula, kojom se štiti od virusa, kojima je mjesecima izložen, osim održavanja lične higijene, što svakodnevno uzima kompleks vitamina cink, bakar, selen, vitamin Ce i povremeno probiotik.

"Moje iskustvo u radu sa virusima traje više od 20 godina, a između ostalih radio sam na detekciji SARs-kov jedan i MERS-a, tako da ja nemam strah od virusa, jer znam kako treba raditi sa njima", rekao je Tanić i naveo da je u Bijeljinu došao na poziv direktora Bolnice "Sveti vračevi" Zlatka Maksimovića.

Tanić je rekao da ga je oduševio entuzijazam Maksimovića i želja da se uspostavi ozbiljna laboratorija u kojoj će se raditi širok spektar analiza, a ne samo detekcija virusa korona.

"Molekularna biologija omogućava analizu određenih paketa gena koji u tumorigenezi mnogo znače, odnosno, poboljšavaju dijagnostiku, ali suključni i za terapiju. Ovakve vrste analiza, za sada, se ne rade u Republici Srpskoj i ja ću ostati tu sve dok ne postignemo cilj koji smo zacrtali", zaključio je Tanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA