Oslabio pritisak na bolnice

Usljed smanjenja broja pozitivnih na virus korona, koji zahtijevaju hospitalizaciju, mnoga odjeljenja u zdravstvenim ustanovama širom Srpske izlaze iz “kovid” režima, ali medicinari apeluju na stanovnike da i dalje striktno poštuju mjere kako ponovo ne bi došli u situaciju da za zaražene spremaju krevet više.

BIJELJINA

Za razliku od kraja prošle godine kada se u bolnicama liječilo više od 1.000 zaraženih virusom korona, a ljekari i sestre strepjeli da neće imati gdje da smjeste oboljele, broj hospitalizovanih u Srpskoj juče je iznosio 433, od čega su 173 pacijenta bila smještena u Univerzitetskom kliničkom centru RS, a 260 u opštim bolnicama.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u bolnici u Trebinju Stanko Buha rekao je za "Glas Srpske" da trenutno imaju 14 hospitalizovanih pacijenata od kojih deset treba kiseoničku terapiju.

- U jednom trenutku imali smo 114 zaraženih pacijenata, ali se situacija malo smirila i samo jedno odjeljenje ostalo je i dalje "kovid" odjeljenje, ostala su zatvorena, odnosno vraćena u normalan režim rada - istakao je Buha. Naglasio je da pacijenti koje se liječe uglavnom imaju tešku kliničku sliku te da je jedan od njih već mjesec u bolnici.

Iz "kovid" režima dobrim dijelom izašla je zvornička bolnica, a prvi čovjek te zdravstvene ustanove Ivan Popović ističe da se broj zaraženih na liječenju smanjio i do 70 odsto.

- Broj hospitalizovanih prije dvadesetak dana bio je 11, međutim u posljednjih nekoliko dana imamo 21 pacijenta zbog čega još jednom apelujemo na građane da se pridržavaju mjera da sve ovo ne bukne ponovo - rekao je Popović.

Zatvaranje privremene "kovid" bolnice u Banji Dvorovi najavio je i bijeljinski Gradski štab za vanredne situacije.

- Situacija na području Bijeljine stabilnija je i povoljnija u odnosu na protekli period i ima tendenciju smanjenja broja oboljelih i hospitalizovanih. U skladu sa razvojem epidemiološke situacije na narednoj sjednici štaba, 1. marta, biće donesena odluka o eventualnom zatvaranju "kovid" bolnice u Banji Dvorovi - rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović koji je i komandant štaba.

11°

  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    9°C
  • 08:00

    12°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI