Preko granice sa praznim sjedištima

Pandemija virusa korona srezala je lani prihode domaćim preduzećima u putničkom prevozu, a autobusi uglavnom prazni voze preko granice, zbog čega prevoznici traže pomoć Vlade Republike Srpske i za prvi kvartal ove godine.

Preko granice sa praznim sjedištima

Istakao je to za "Glas Srpske" predsjednik Skupštine udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori RS Dejan Mijić, naglasivši da je većina preduzeća, uprkos svim problemima, zahvaljujući dosadašnjoj pomoći Vlade uspjela zadržati radnike.

- Situacija je veoma teška i vjerujte da firme koje su radile samo međunarodne linije imaju svega do deset odsto prihoda u odnosu na prethodne godine. Rezultati u tim firmama su katastrofalni, a gubici nesagledivi i sigurno će trebati nekoliko godina da isplivaju iz problema - kazao je Mijić, koji je i direktor banjalučkog "Autoprevoza".

Dodao je da će ovih dana Vladi Srpske uputiti inicijativu da se sektorima koji trpe direktne posljedice pandemije, a to su prevoz putnika, ugostiteljstvo, hotelijerstvo i turizam obezbijedi dodatni paket pomoći.

- Što se tiče prevoza putnika, jedan od zahtjeva biće da se i za januar, februar i mart ove godine obezbijede porezi i doprinosi na isplaćene plate za radnike - rekao je Mijić.

Dodao je da će predstavnici navedenih sektora koji trpe ogromne posljedice zatražiti i treći paket pomoći od banaka.

- Kako bismo isplivali iz problema, tražimo da nam se omogući novi moratorijum na kredite, kao i produženje krajnjeg roka otplate kredita na još pet godina. Banke su iskazale razumijevanje da pomognu, ali im Agencija za bankarstvo za svaki novi aranžman prema nama traži dodatna rezervisanja novca koja opterećuju poslovanje banaka. Bez toga, doći ćemo u situaciju da veliki broj preduzeća neće moći otplaćivati kredite, te da će stečaj biti neminovan - naglasio je Mijić.

Na veoma tešku situaciju upozorio je i vlasnik i direktor bijeljinskog preduzeća "Semberija transport" Pantelija Mitrović, koji za "Glas Srpske" kaže da su preduzeća za prevoz putnika na ivici gašenja.

- Pomoć Vlade Srpske spasila nas je da ne stavimo ključ u bravu, međutim, situacija je katastrofalna. I ovo što vozimo, autobusi su uglavnom prazni - rekao je Mitrović i dodao da autobusi ovog preduzeća voze na relacijama do Beograda, Novog Sada, te do Slovenije, Njemačke i Austrije.

Ponovio je da pokušavaju nekako da održe linije i dodao da bi im za potpuni oporavak trebalo najmanje dvije godine.

Ilegalci

Dejan Mijić je upozorio da im, uz sve probleme koje imaju, poteškoće stvaraju i ilegalni kombi prevoznici.

- Ti prevoznici bez ikakvih evidencija, plaćanja poreza i svega ostalog prevoze veliki broj putnika u zemlje zapadne Evrope, čime se ugrožavaju i entitetski budžeti, a posebno egzistencija preduzeća koja se bave međunarodnim prevozom - rekao je Mijić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA