Stiže pomoć za modernizaciju i proširenje proizvodnje

Poljoprivrednici u Srpskoj koji planiraju da unaprijede proizvodnju i ove godine mogu računati na subvencije za nabavku nove mehanizacije i opreme, ali i dodatnih grla.

Stiže pomoć za modernizaciju i proširenje proizvodnje
FOTO: Nezavisne

Način dodjele podsticaja uređen je novim pravilnikom o kapitalnim investicijama u poljoprivredi koji je stupio na snagu, a podrška proizvođačima, kako je navedeno u pozivu za podnošenje prijava za odobravanje novčanih podsticaja, koji je objavljen u današnjem broju "Glasa Srpske", predviđena je za šest različitih vrsta investicija.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora Agencije za agrarna plaćanja RS Predraga Sladojevića, poljoprivrednici na pomoć mogu računati prilikom nabavke poljoprivredne mehanizacije.

- Na poziv, koji je otvoren 30 dana od dana objavljivanja, takođe mogu da se jave i stočari i pčelari. Resorno ministarstvo subvencionisaće i investicije u biljnu proizvodnju, te preradu proizvoda - rekao je Sladojević. Dodao je da na novac mogu računati i proizvođači koji se odluče na adaptaciju, izgradnju i opremanje ribogojilišta.

- Pravo na ostvarivanje podsticaja imaju korisnici koji su izvršili ulaganja od 1. januara ove godine, a za ulaganja u podizanje voćnih zasada i vinograda za sadnju obavljenu u jesen prethodne godine, odnosno proljeće ili ljeto tekuće godine - kazao je Sladojević. Novac se, kako je istakao, odobrava u iznosu od 30 odsto od ukupne vrijednosti investicije za komercijalna, a 15 odsto za nekomercijalna gazdinstva.

- Visina podsticaja za poljoprivredna gazdinstva koja se nalaze na ili iznad 600 metara nadmorske visine odobravaju se u iznosu od 40 odsto od ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova investicije za komercijalna poljoprivredna gazdinstva, odnosno u iznosu od 20 odsto za nekomercijalna - objasnio je Sladojević.

Poljoprivrednik iz Gradiške Radomir Tošić kaže da je lani zahvaljujući podsticajima za kapitalne investicije nabavio robot za mužu krava.

- Ove godine u planu imam nabavku traktora i prikolice. Kupovina te opreme sigurno ne bi bila moguća da nije podrške resornog ministarstva - kazao je Tošić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković istakao je da su kapitalne investicije neophodne.

- Međutim, prošla godina je za poljoprivrednike bila veoma loša, zbog čega sumnjam da će se ove godine značajan broj njih odlučiti na nova ulaganja - kazao je Marinković.

Pravo na podsticaje ostvaruje se za investicije:

- u poljoprivrednu mehanizaciju (traktore, traktorske kabine, motokultivatore sa priključcima i ostale poljoprivredne priključke i uređaje)

- u stočarsku proizvodnju (izgradnja objekata, nabavka junica i bikova tovnih rasa, oprema za govedarske, svinjarske, ovčarske, kozarske i živinarske farme i oprema za pčelarstvo)

- u biljnu proizvodnju (izgradnja plastenika, podizanje višegodišnjih zasada, nabavka i podizanje protivgradnih mreža i nabavka opreme za navodnjavanje)

- za preradu proizvoda (nabavka opreme za sortiranje, pakovanje i preradu proizvoda u gazdinstvu, nabavka tehnološke opreme i opreme za hladnjače)

- u regionalne distributivne centre

- u adaptaciju, izgradnju i opremanje ribogojilišta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA