Zašto je važno nositi odjeću skrojenu od prirodnih materijala?

Prilikom odabira odjeće mnogi od nas imaju 3 kriterijuma - kako nam stoji, da li je udobno i koja je cijena. Rijetko ko zaista razmišlja o materijalima od kojih je odjeća sačinjena, i da li će taj komad garderobe imati negativan uticaj na zdravlje naše kože.

Zašto je važno nositi odjeću skrojenu od prirodnih materijala?

Iako se moda mijenja iz sezone u sezonu, postoji nešto što nikada ne prestaje da bude modni hit, a to su kvalitetna prirodna vlakna. U nastavku teksta saznajte zašto je važno nositi odjeću izrađenu od prirodnih materijala, i koja su to vlakna pogodna za našu kožu.

Prirodna vlakna nježno prianjaju uz kožu

Kako sama riječ kaže, prirodna vlakna potiču od biljaka i životinja, dok vještačka vlakna nastaju hemijskom modifikacijom iz prirodnih sirovina. Sintetička vlakna apsorbuju mnogo manje vlage nego prirodna, i pri preradi se kod njih pojavjuje statički elektricitet.

Kvalitet prirodnih materijala zavisi od kvaliteta i vrste vlakana od kojih su sačinjeni.

Bilo da su u pitanju majice ženske ili muške, bademantili, pidžame ili donji veš, jako je važno da materijal bude prirodan, jer je ta tkanina u direktnom kontaktu sa našom kožom.

Pamuk - tekstilni standard kvaliteta

Pamučni materijal postavio je određene standarde kvaliteta u tekstilnoj industriji. Ne postoji osoba koja ne pomisli prvo na pamuk kada čuje riječ "tekstil". On se izdvojio jakom izdržljivošću, lakim načinima održavanja koji podrazumijevaju i pranja i peglanja na najvišim temperaturama, kao i prijatnim opipom.

Pamuk je mekano vlakno koje raste oko sjemena biljke Gossypium i smatra se hipoalergenom, odnosno materijalom koji ne iritira kožu čak ni kada je ona znojava i vruća. Ova prozračna tkanina omogućava cirkulaciju vazduha, što smanjuje ili eliminiše mogućnost osipa.

Upija vlagu, pa je tako pogodan protiv znojenja, iritiranja i stvaranja dosadnih gljivica, pogotovo u ljetnjem periodu.

Osim toga pamuk je izdržljiv, otporan na vremenske uslove, a može da se pere i pegla na visokim temperaturama, što pomaže uklanjanju štetnih mikroorganizama koji se tokom dana nakupljaju u vlažnom i tamnom okruženju.

Pamučna pidžama neće podsticati noćno znojenje, i time će doprinijeti poboljšanju kvaliteta vašeg sna. Pamuk je ekološka tkanina koja je 100% biorazgradiva, što dovoljno govori o njenom prirodnom porijeklu.

Svila - materijal koji je promijenio istoriju

Svila je prirodni materijal koji se pravi od vlakana dobijenih iz čaura svilene bube, od kojih se kasnije dobija glatka i sjajna tkanina. Iako postoji više vrsta svile, svima je zajedničko da se dobijaju odmotavanjem čaura ove vrste buba.

Za ovaj materijal slobodno možemo reći da je promijenio tok istorije.

Naime, legenda govori da je svilu sasvim slučajno pronašla kineska princeza Si Ling Ši, kada joj je svilena čaura upala u čaj. Nakon što je izvadila iz tečnosti, primjetila je da je čaura sačinjena od niti koje podsjećaju na paukovu mrežu.

Kinezi su tajnu stvaranja svile uspješno čuvali gotovo 3.000 godina, a čuveni Veliki put svile je trgovinom spojio veoma udaljene krajeve svijeta.

Svila je jedan od najfinijih materijala, a kvalitet varira i zavisi od vrste svilene bube, kao što smo govorili u tekstu iznad. Izuzetno je prijatna za kožu i najotpornija je na gljivice i bakterije. Međutim, za razliku od pamuka jačina ovog materijala znatno opada kada se pokvasi.

Izraz "svilenkasto" je nastao zbog nevjerovatne mekoće pri dodiru sa našom kožom.

Vuna - prirodni grijač u zimskim danima

Vuna je odličan toplotni izolator, što znači da zadržava temperaturu tijela - zimi grije, a ljeti hladi. Ipak, ovaj materijal se najčešće koristi u hladnom zimskom periodu, a dobija se šišanjem živih ovaca.

Vunu karakteriše velika elastičnost i mali stepen gužvanja, a gruboća ovog materijala varira u zavisnosti od vrste i kvaliteta vune. U svijetu su najcjenjenije merino vuna i kašmir vuna, koje se prave od posebne vrste ovce i koze.

Ne samo da je vuna praktična, već izvanredno odgovara svakom modnom izazovu, pa je zbog toga teško zamisliti garderober bez odjeće sačinjene baš od ovog materijala.

Lan - idealan materijal za ljetnju odjeću

Lan se karakteriše kao materijal pogodan za izradu gotovo svih odjevnih predmeta, a pogotovo za izradu ljetnje garderobe. Vrlo je udoban i komforan za kožu jer upija znoj, a od njega su najčešće izrađene košulje, suknje, blejzeri, pantalone i haljine.

Bio je omiljeni materijal drevnih Egipćana, koji su kipove bogova omotavali najfinijim lanenim komadima.

Kao što možemo vidjeti iz priloženog, ne postoji jedan odgovor na pitanje zašto je važno nositi odjeću izrađenu od prirodnih materijala. Razlozi se ogledaju u benefitima koje za nas prirodna vlakna pružaju, a to su prevashodno komfor i nježan dodir, kao i prijatan osjećaj koji ovi materijali pružaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA