Vanredno stanje u Češkoj, ograničeno kretanje

Češka vlada donijela je u petak odluku o novom vanrednom stanju koje stupa na snagu od nedjelje i trajaće 30 dana čime će se ograničiti kretanje ljudi kako bi se pokušalo smanjiti širenje korona virusa.

Vanredno stanje u Češkoj, ograničeno kretanje
FOTO: Tanjug/AP

"Zatvoreni su i vrtići te prvi i drugi razredi osnovnih škola koji su dosada jedini radili. Ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček objavio je da će 5.000 vojnika pomagati policiji u nadzoru mjera i pozvao ljude da naredna tri tjedna ostanu kod kuće", navela je ambasador BiH u Češkoj Republici Martina Mlinarević Šopta na svom Facebook profilu.

Zabranjeno je kretanje i između regija, osim određenim zaposlenima koji će imati potvrdu.

"Još jedan strogi lokdaun nakon što je broj mrtvih dosegnuo brojku od 19.999 osoba, a u bolnicama je katastrofalno stanje s brojem teško bolesnih pacijenata. Ambasada BiH u Pragu za sve naše državljane bit će i kao i dosada na usluzi u svako vrijeme, na naše dobro poznate brojeve za hitne slučajeve kad god zatrebate pomoć. Ostanite zdravi i poštujte mjere, za dobro svih nas!", napisala je Mlinarević Šopta.

Donji dom češkog parlamenta odobrio je danas zakon kojim se Ministarstvu zdravlja daju nova ovlašćenja bez potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, nakon što je vlada iznijela planove za "radikalno" pooštravanje mjera zbog ponovnog skoka broja slučajeva kovid-19.

Takozvani zakon o pandemiji podržale su gotovo sve stranke u parlamentu. Njime se Ministarstvu zdravlja daje pravo da izdaje zabrane i naredbe, poput zatvaranja prodavnica ili usluga, uz saglasnost vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA