U Bijeljini predstavljen projekat za samozapošljavanje žena žrtava nasilja u porodici

Organizacije civilnog sektora će uz finansijsku podršku EU od 200.000 evra omogućiti samozapošljavanje 15 žena žrtava nasilja u porodici koje borave u osam Sigurnih kuća u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/, najavila je direktor Udruženja "Budućnost" iz Modriče Jelena Mišić.

U Bijeljini predstavljen projekat za samozapošljavanje žena žrtava nasilja u porodici

"Projekat `Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici` osnažiće žene da postanu ekonomski nezavisne tako što će ih obučiti i dodijeliti grantove do 3.000 evra da pokrenu vlastite biznise", rekla je Mišićeva novinarima u Bijeljini gdje je projekat danas predstavljen.

Prema njenim riječima, Sigurne kuće u Republici Srpskoj djeluju u Banjaluci, Bijeljini i Modriči, a po osam žena iz svake Sigurne kuće proći će obuku da osmisle poslovnu ideju i izrade biznis plan, kako bi sljedeće godine mogle aplicirati na javni poziv i dodjelu 15 grantova.

"Ovo su mali ali bitni pomaci da se kroz samozapošljavanje jačaju žrtve nasilja, jer 90 odsto korisnika Sigurnih kuća vrati se u nasilnu porodicu zbog ekonomske zavisnosti", ističe Mišićeva.

Ona je navela da je u prošloj godini za 24 odsto povećan broj slučajeva nasilja u porodici i da je u Sigurnoj kući u Modriči od osnivanja 2000. godine zbrinuto 4.000 žrtava, a trenutno u njoj boravi pet žena i sedmoro djece koji su žrtve nasilja u porodici.

Mirzeta Tomljanović iz Fondacije "Lara" rekla je novinarima da u Sigurnoj kući u Bijeljini boravi 10 žrtava nasilja u porodici od kojih je jedna punoljetna, a ostale maloljetne.

"Najbitnije je da se u društvu prepozna problem žena po izlasku iz Sigurne kuće, jer nema socijalni stan, ne radi, ne može djecu smjestiti u zabavište, što otežava udaljavanje od nasilne porodice od koje je ekonomski zavisna", ocijenila je Tomljanovićeva i pohvalila projekat kao korak naprijed u ekonomskom osnaživanju žena žrtava nasilja.

Sa dugogodišnjim iskustvom u radu Sigurne kuće, ona je navela da su malobrojni ali da postoje primjeri da su ekonomski osnažene žene obezbijedile budućnost porodice bez vraćanja nasilniku, navodeći da se u Sigurnoj kući žrtvama nasilja omogućava školovanje i prekvalifikacija, učenje stranih jezika i informatike, kao i bavljenje umjetninama poput tehnike dekupaž.

Projekat "Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici" sprovodi Fondacija "Infohaus" iz Sarajeva, u partnerstvu sa Udruženjem građana "Budućnost" iz Modriče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA