Osuđen Sarkozi

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi osuđen je zbog mita i zloupotrebe položaja.

Osuđen Sarkozi
FOTO: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Ići će u zatvor na godinu dana uz dve uslovne kazne.

Šezdesetšestogodišnji političar, koji je bio predsednik od 2007. do 2012. godine, osuđen je jer je pokušao da nelegalno sazna informacije o pravnim postupcima preduzetim protiv njega u istrazu i njegovoj predsedničkoj kampanji od pravnog savetnika 2014. godine, prenosi AP. Zauzvrat je nudio pomoć za sticanje funkcije u Monaku. Istraga o finansiranju kampanje pokrenuta je protiv Sarkozija zbog navoda da je 2007. godine, tokom predsedničke kampanje prihvatio nelegalne isplate od naslednice kompanije Loreal, Lilijan Betnakur, prenosi Tanjug.

Za aferu se saznalo na osnovu prisluškivanja Sarkozija i njegovog advokata Tjeri Hercoga, nakon što je Sarkozi napustio Jelisejsku palatu, a zbog druge afere - da je Libija finansirala njegovu kampanju.

Sarkozijev advokat Tjeri Hercog takođe je osudjen na tri godine zatvora, od kojih dve uslovno zbog davanja mita i kršenja profesionalne tajne, kao i na petogodišnju zabranu profesionalne prakse, prenosi francuski Mond.

Sudija kasacionog suda Žilbert Azibert osudjen je na istu zatvorsku kaznu, zbog pasivne korupcije i odavanja službene tajne. U obrazloženju presude Sud je naveo da je Nikolas Sarkozi koristio svoj status bivšeg predsednika Francuske, a da su ti njegovi potezi narušili poverenje javnosti u odluke Kasacionog suda.

Dodaje se da je Tužilaštvo tražilo četiri godine zatvora za Sarkozija smatrajući da je narušio sliku predsednika u javnosti. Sarkozi, tokom suđenja negirao je da je išta loše radio i tvrdio da je žrtva lova na veštice od strane finansijskog tužilaštva, prenosi Rojters.

Na sudu je navedeno da će imati pravo da traži izdržavanje kazne od kuće sa elektronskim odašiljačem za nadzor (nanogicom).

Sarkozi će se kasnije ovog meseca suočiti sa još jednim suđenjem, zajedno sa 13 osoba, zbog optužbi za ilegalno finansiranje njegove predsedničke kampanje 2012. godine.

Ovo je prvi put u novijoj istoriji Francuske da se bivšem predsedniku sudilo zbog korupcije. Žak Širak, Sarkozijev prethodnik, proglašen je krivim 2011. godine za zloupotrebu javnog novca i osuđen na uslovnu dvogodišnju zatvorsku kaznu, zbog radnji u doba kada je bio gradonačelnik Pariza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA