Bijeljina: Ko je "bacio oko" na Švapske ade?! FOTO/VIDEO

Lokacija "Švapske ade" do prije samo godinu dana bilo je mjesto gdje su samo oni najhrabriji imali smjelosti otići, baviti se ribolovom, okupati se i provesti vrijeme na mjestu koje je bilo prepuno zmija, guštera, pacova i drugih gmizavaca.

Bijeljina: Ko je "bacio oko" na Švapske ade?! FOTO/VIDEO

Vrijedni i marljivi ljudi iz Sportsko ribolovnog društva (SRD) „Riba" iz Bijeljine prepoznali su lokalitet koji bi mogao koristiti cjelokupnom stanovništvu Semberije, kao i susjednim mjestima.

Za samo nekoliko mjeseci, sopstvenim trudom i ulaganjem, ovo je pretvoreno u jednu od lokacija koja će, posebno u ljetnom periodu, biti atraktivna za sve posjetioce.

- Naše udruženje, od završetka rata, koristi sve vodene tokove na području Semberije na osnovu ugovora sa Ministarstvom poljoprivrede, gdje vodimo računa o ribljem fondu, održavamo na određeni način ove površine, a kontinuirano godina vršimo poribljavanje. Imajući u vidu da je ovo neplodno zemljšte, čiji najveći dio čini vodena površina smatrali smo svojom obavezom da i ovaj prostor uređujemo i poribljavamo, što smo i činili. Odlučili smo se da uđemo u ovu, nimalo jeftinu, investiciju kako bi konačno napravili jedan adekvatan prostor na kojem bi izgradili ribolovačku stazu u skladu sa svjetskim kriterijumima, gdje je neophodno najmanje 500 metara dužine. Izradili smo projekat, dobili sve neophodne dozvole, obezbijedili podršku svih relevantnih struktura u Republici Srpskoj, BiH i gradu Bijeljina, te krenuli sa realizacijom, ističe Miodrag Đukić, predsjednik SRD „Riba".

Ribolovcima je najprije bilo uskraćeno da pecaju na Pet jezera, na kanalu Dašnica uslovi su veoma otežani, posebno za invalide i penzionere, a nova lokacija „Švapske ade" je idealna za bavljenje ovim sportom. Posebno ako se uzme u obzir da se veliki broj invalida i penzionera bavi ribolovom, a na ovoj lokaciji su ispunjeni svi uslovi da i oni mogu nesmetano ribariti. Do sada je u ovaj projekat uloženo preko 120.000 KM.

- U razgovoru sa članovima Koalicije „Kolosi" napravili smo nesmetan pristup za osobe sa invaliditetom, tako da sada mogu u kolicima da pristupe samoj vodi i neometano ribare. Naravno komletan ovaj projekat realizovali smo u saradnji sa JP „Vode" Srpske, koji i gazduju ovom površinom i dobili njihovu bezrezervnu podršku, čak smo i preko njih obezbjedili određena finansijska sredstva za ove radove. Rekonstruisali smo pristupni put, proširili ga, očistili jezero, uredili kompletnu stazu, izgradili platformu za invalide, sagradili objekat za odmor na ovoj lokaciji, istakao je Miodrag Maričić, predsjednik Skupštine ovog udruženja.
Ovo je bio samo početak velikog projekta, koji je isključivo finansiran iz sopstvenih sredstava i prijatelja ovog udruženja. Planirano je još niz akitvnosti kako bi ovo postala atrakcija Bijeljine, nešto po čemu bi ova sredina bila prepoznatljiva.

Međutim, tek tada nastaju problemi. Naime, pojedinci su se dosjetili da bi oni mogli da nastave dalju aktivnost i od SRD „Riba", našeg grada i mještana Semberije oduzmu ovu lokaciju. Sada kada je ovo uređeno mnogima je postalo interesantno, a do prije godinu dana na ovu lokaciju niko nije dolazio.

- Imamo informaciju, iz povjerljivih izvora, da su na ovu lokaciju oko bacili pojedini moćnici iz našeg grada, koji bi da prisvoje ovaj prostor, te da ga koriste isključivo u cilju ostvarenja lične koristi za sebe i svoju porodicu, čime bi samo izgubili građani Bijeljine, ribolovci, invalidi, penzioneri i svi oni koji bi mogli da provedu trenutke odmora na ovoj lokaciji. Kako smo informisani radi se o porodicama iz Bijeljine koje bi svojim uticajem mogli i dobiti ovu lokaciju na korištenje, a građanima Semberije, koji su uveliko počeli da posjećuju ovo mjesto, bilo bi to oduzeto, istakao je Đukić.

 

Ovaj prostor, po ideji SRD „Riba" bio bi dostupan svim građanima, bez bilo kakve nadoknade, za sportski ribolov, izlete, druženja, organizovanje brojnih manifestacija na otvorenom. Naravno, ako se ovaj prostor oduzme i pređe u privatne ruke, onda ćemo doći u situaciju da nemamo pristup ovoj lokaciji ili ćemo morati debelo da platimo svoj boravak na našoj „Švapskoj adi"

Iz SRD „Riba" izražavaju čuđenje da njih niko nije kontaktirao oko eventulane dodijele kocesije na ovu lokaciju, iako su decenijama brinuli, ulagali da ovaj prostor naprave kakav jeste trenutno.

- Svjesni smo da su naše mogućnosti skromne kada je u pitanju borba sa finansijski mnogo jačim pojedincima Tražimo da se čuje glas i 900 članova našeg udruženja, 2 700 lica sa invaliditetom u Bijeljini, 16 000 penzionera, Sporstkog ribolovnog saveza RS i BiH, Turističke organizacije Bijeljina, JP „Vode", Grada Bijeljina, a posebno tražimo mišljenje samih građana Semberije, te da zaustave ovo oduzimanje nečega u šta su uložena velika sredstva. O svemu ovome smo obavijestili nadležne organe, od Člana predsjedništva Milorada Dodika, predsjednika Vlade RS Radovana Viškovića, predsjednice RS Željke Cvijanović, od kojih tražimo da pomognu dobre ideje udruženja, građana, koji se trude da poboljšaju uslove življenja u RS, naglasio je Đukić.

Nažalost, svjesni smo u kakvom vremenu živimo, i kao što je istakao Đukić, da je ovo udruženje nemoćno da se odbrani od mnogo jačih, većih i bogatijih. Takođe se nadamo da će građani Bijeljine prepoznati trud i zalagnje koje je urađeno na lokaciji „Švapska ada" koj je postala lokacija koja se može porediti sa mnogim u regionu. Ovaj prostor, uz još određena ulaganja, mogao bi konkurisati mnogim destinacijama, te ući u turističku ponudu Grada Bijeljine kao i Republike Srpske.

D. Tešić

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA