Semberski gigant se diže iz pepela

Radnici “Novog Žitoprometa” u Bijeljini počeli su juče sa pripremama pogona kako bi što prije ovaj nekadašnji semberski gigant ponovo počeo sa proizvodnjom.

Semberski gigant se diže iz pepela

U ovu firmu, koja je ranije nosila naziv "Žitopromet", a čiji je stoodstotni vlasnik fočanska kompanija "Pavgord", prvog radnog dana kročilo je 20 radnika, koji su i ranije radili u ovom preduzeću.

Šef proizvodnje u "Novom Žitoprometu" Dušan Tomić istakao je za "Glas Srpske" da su, pored pregleda mašina i instalacija, kao i čišćenja, u toku i građevinski radovi.

- S obzirom na to da gotovo tri godine ništa nije radilo, prvo smo angažovali električare i bravare koji su i prije ovdje radili da prekontrolišu sve mašine. Kako se bude posao odvijao tako ćemo pozivati i ostale radnike, koji su ovdje radili prije stečaja - kazao je Tomić.

Dodao je da će nastojati da u što kraćem roku krenu sa otkupom žitarica i mlinskom proizvodnjom.

- Sa otkupom žitarica ćemo početi ove godine, tako da pozivamo sve proizvođače da budu u pripravnosti, jer kapiju otvaramo čim osposobimo mašine - rekao je Tomić.

Cvijetin Stanojević, koji je u ovoj firmi kao mlinar radio duže od dvije decenije, kaže da se sa radošću odazvao na poziv šefova da se vrati na posao.

- Nisam vjerovao da ću se ikad više vratiti u ove pogone, ali čuda se dešavaju. Ne znam kako bih opisao ovaj osjećaj, jer dvije decenije provedene ovdje nije malo. Ova firma mi dođe kao druga kuća - kazao je Stanojević, koji je zajedno sa još nekoliko kolega zadužen za oštrenje mlinskih valjaka, remont i čišćenje mašina.

"Pavgord" je 18. januara ove godine kupio nepokretnu imovinu "Žitoprometa" po cijeni od 3,1 milion KM i tako postao stoodstotni vlasnik ovog preduzeća. Ova fočanska kompanija, koja je ranije kupila i pokretnu imovinu firme, uplatila je i 600.000 maraka za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Problemi u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu pojavili su se 2018. godine. Silosi ovog preduzeća u septembru te godine bili su puni pšenice, ali su pogoni stajali jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Do otvaranja stečaja u decembru 2019. godine, u "Žitoprometu" je bilo zaposleno 113 radnika.

Zasluga investitora

Dušan Tomić je istakao da bi oživljavanje semberskog preduzeća bila nemoguća misija da nemaju, kako kaže, jakog i odgovornog investitora.

- Ova firma će ponovo biti na mjestu koje joj pripada, a to je broj jedan što se tiče prehrambeno-prerađivačke industrije u regionu. Siguran sam u to - naglasio je Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA