Austrijska ambasadorka u posjeti Bijeljini

Austrijski ambasador u BiH Ulrike Hartman izjavila je tokom posjete Bijeljini da je Austrija spremna da pomaže ovoj lokalnoj zajednici u sprovođenju evropske Agende 2030, ali da želi i da vidi napredak ka tom cilju.

Austrijska ambasadorka u posjeti Bijeljini
FOTO: Srna

"Posebno je važna saradnja. Svuda u Evropi postoje demokratski procesi i različite ideje, ali na kraju mora da postoji odgovornost svih političkih stranaka da sarađuju i da rade za dobrobit svih građana", rekla je Hartmanova novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine LJubišom Petrovićem.

Kao posebno značajne oblasti ona je navela ekologiju i brigu o mladima, kako bi se spriječilo iseljavanje stanovništva.

Prema riječima Hartmanove, radi zaštite životne sredine, koja je važna tema za Evropu, treba da se smanjuje saobraćaj u gradu kroz razvoj javnog prevoza, te da se kod grijanja smanjuje udio uglja kao energenta i razvijaju obnovljivi izvori energije.

U razgovoru sa novinarima Hartmanova je rekla da je dijaspora ogroman potencijal koji može pomoći investiranjem u zavičaju i navela da u BiH djeluje oko 200 austrijskih preduzeća, među kojima su i članovi dijaspore.

Gradonačelnik Bijeljine je iskazao želju za jačanje saradnje sa Austrijom i nakon razgovora sa Hartmanovom izjavio da će mandat, koji je započeo, sprovoditi na politici saradnje, a ne podjela.

Petrović je naveo da je na sastanku zatražio pomoć Austrije u povezivanju sa inostranim privrednicima s ciljem stvaranja novih radnih mjesta u Bijeljini, gdje posao aktivno traži 9.000 ljudi.

On je dodao da grad u što kraćem roku omogućava dobijanje svih dozvola za domaće i inostrane privrednike kao potencijalne investitore, te naveo značaj auto-puta koji će biti izgrađen za ubrzani razvoj.

Prema riječima Petrovića, gasifikacija i potencijal Bijeljine u korištenju solarne energije mogli bi biti put ka smanjenju zagađenosti vazduha u gradu, na čemu se užurbano radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA