Cijena goriva ponovo dosegla granicu od dvije marke

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj približile su se iznosu od dvije marke po litri, a podsjećamo da je prošle godine u aprilu koštalo u prosjeku 1,75 KM.

Cijena goriva ponovo dosegla granicu od dvije marke
FOTO: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima, Dragan Trišić, za Srpskainfo kaže da je posljednjih mjesec dana gorivo na benzinskim pumpama poskupilo u prosjeku za 10 feninga po litri.

- Naši distributeri su samo korigovali cjenovnike s nabavnim cijenama iz rafinerija. Dakle, maloprodajne cijene u Republici Srpskoj zavise direktno od rafinerijskih cijena iz okruženja, odnosno iz Srbije i Hrvatske - navodi Trišić.

Gorivo na svjetskom tržištu je, kako dodaje, poskupilo u posljednja dva mjeseca. Na konstataciju da je i dalje pandemija novog virusa korona, da su ograničenja o kretanjima ljudi u cijelom svijetu na snazi, zbog čega je potrošnja nafte smanjenje, Trišić kaže da su razlozi geopolitičke prirode.

- Osim toga, tržište je optimistički odreagovalo na početak vakcinacije - objašnjava on.

Podsjećamo da je na samom početku epidemije novog virusa korona u Republici Srpskoj gorivo bilo izuzetno skupo imajući u vidu da je nafta na tržištu znatno bila pojeftinila. Cijena po litri je bila u prosjeku 2,20 KM. To su uvidjeli i u Vladi Republike Srpske, pa je Ministarstvo trgovine i turizma RS u aprilu prošle godine donijelo Uredbu o ograničenoj marži u maloprodaji na 0,25 KM po litri, a 0,06 KM u veleprodaji.

Nakon toga cijena je bila 1,75 KM u prosjeku.

OGRANIČENA CIJENA

Na ovaj način građanima nije samo omogućeno da po jeftinim cijenama kupuju naftne derivate, nego je izbjegnut i mogući rast cijena nekih drugih roba i usluga, objašnjavala je Suzana Gašić, ministarka trgovine, razloge zašto su ograničili cijenu naftnih derivata.

Vlada je ovo ograničenje ukinula početkom avgusta prošle godine, pozivajući se da je u RS ukinuto vanredno stanje i da na snazi nisu zabrane rada određenih djelatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA