Hrvatska uputila zahtjev Rusiji za nabavku vakcine "Sputnjik V"

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas da je Hrvatska poslala zahtjev Ruskoj Federaciji za potrebnu dokumentaciju kako bi što prije nabavila vakcinu "Sputnjik V" protiv virusa korona.

REGION I SVIJET
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Beroš je rekao novinarima u Zagrebu da je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova poslalo zahtjev Ruskoj Federaciji za dokumentaciju koja je Agenciji za lijekove i medicinske proizvode Hrvatske (HALMED) potrebna za odluku o kvalitetu i bezbjednosti vakcina.

- Zamolio sam da to bude što prije - rekao je Beroš i dodao da HALMED može da reguliše odobrenje i da po hitnom postupku uveze vakcinu, odnosno da ne čeka odobrenje Evropske agencije za lijekove.

Beroš je juče razgovarao s ruskim ambasadorom u Hrvatskoj, koji je saopštio da je Hrvatska potvrdila interes za vakcinu "Sputnjik V".

Ruski ambasador je na "Fejsbuku" napisao da je zajednički stav da se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj i dalje zadržava određeni nivo slučajeva zaraze virusom korona, te su otkriveni novi sojevi virusa korona.

 

  • 20:00

    6°C
  • 23:00

    5°C
  • 02:00

    3°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI