AstraZeneka razmišlja o tužbi protiv BiH zbog izjava Bisere Turković

Almir Badnjević, direktor Verlaba, otkrio je kako prema njegovim saznanjima menadžment AstraZeneka razmišlja o tužbi protiv Bosne i Hercegovine zbog izjava Bisere Turković kako je njihova vakcina slabijeg kvaliteta i namenjena siromašnim zemljama.

BIJELJINA

- Biće dobro ako izbjegnemo tužbu protiv države Bosne i Hercegovine. Dobio sam informacije od menadžmenta AstraZeneka da zbog izjava naših zvaničnika da im je vakcina namijenjena za siromašne zemlje mogu da povuku i tužbu protiv Bosne i Hercegovine i da će jedna tačka na sastanka menadžmenta biti i razgovor o tužbi protiv naše države - pojašnjava Badnjević.

Badnjević naglašava da Evrospka agencija za lijekove i medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korištenja ove vakcine u EU.

- Ta vakcina se u Indiji radi po licenci AstraZeneke, tako da vjerujem da će ona vrlo brzo biti odobrena i u EU, u Velikoj Britaniji je već odobrena i u Kanadu, itd. - navodi Badnjević.

Podsjetimo, Bisera Turković je kritikovala vakcine AstraZenece, tvrdeći da one nisu odobrene za zemlje EU i da su namijenjene siromašnim zemljama.

- Tražila sam da se vakcina ne koristi dok ne dobije saglasnost naše Agencije za lijekove, jer ova vakcina nema saglasnost u EU niti SAD, izjavila je Turković.

Ona je dalje istakla kako se radi o vakcini za siromašne koja se proizvodi u Indiji, a po licenci AstraZenece.

- Radi se vrlo dostupnoj vakcini koja se uglavnom koristi u siromašnim državama, kao što je Dominikanska Republika i slično. Dakle, vrlo jeftina i vrlo dostupna i nema dozvole za korištenje u EU. Zato je moj uslov bio da se ona provjeri u našoj Agenciji, rekla je Turković.

18°

  • 17:00

    18°C
  • 20:00

    16°C
  • 23:00

    12°C
Oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI