Nakon zemljotresa u Grčkoj: Panika nastala na ulicama, zatvorene škole u Elasoni

Zemljotres snage 6,3 po Rihterovoj skali dogodio se u regionu Tesalije, 16 km od Elasone, mesta u blizini Larise.

Nakon zemljotresa u Grčkoj: Panika nastala na ulicama, zatvorene škole u Elasoni
FOTO: AP

Epicentar zemljotresa je na dubini 7,8 kilometara,na mestu koje je evidentirano po čestim potresima i nalazi se 23 km daleko od administrativnog centra Tesalije, Larise.

Prema prvim informacijama sa lica mesta nema povređenih, vidljiva su oštećenja na zgradama u Elasoni i Larisi,ali još uvek nema detaljnih informacija o stanju starih kuća u okolnim selima.

Posle prvog, osetilo je još nekoliko zemljotresa, od kojih je najači bio 4,9 Rihtera,a iz Geodinamičkog instituta u Atini najavljuju da su mogući novi potresi.Prilično snažno pomeranje tla izazvalo je paniku u nekoliko gradova centralne Grčke.

Pored Elasone i Larise, na ulice su izašli i stanovnici Kardice,Trikale, Volosa, Kalabake, Kozanija, a čak se i u Janini, kao i višim delovima Soluna osetio zemljotres.

Pacijenti Univerzitetske bolnice u Larisi su napustili bolničke sobe,a studenti su prekinuli nastavu. Zaposleni su izašli na ulice i zauzeli mesta u gradskim parkovima.U zaseoku Mesohori jedan stariji čovek je bio zarobljen kada se srušio zid u staroj kući, vatrogasci su ga ubrzo izvukli iz ruševina i osim šoka, nema vidljivijih povreda.

Nacionalni centar za upravljanje krizama je od trenutka kada je stigla vest o zemljotresu u stalnom zasedanju i aktivirane su Civilna zaštita, Vatrogasne brigade, specijalozivane medicinske ekipe, koje su se uputile ka Elasoni.

Helikopter vatrogasne jedinice vrši vazdušni nadzor šireg područja kako bi se ustanovio broj oštećenih kuća i stepen eventualne opasnosti ako bi se stanovnici vratili u svoje domove.

Gradonačelnik Elasone je izdao naredbu da sutra škole ostanu zatvorene, a isto važi za sve javne ustanove koje imaju vidljiva oštećenja na fasadama.

Za sada je ustanovljena materijalna šteta na više objekata u mestu Mesohori, dok još uvek pristižu informacije o stanju objekata u ostalim mestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA