TRB u Abu Dabiju zaključio nove ugovore

Ovogodišnji Sajam naoružanja u Abu Dabiju bio je uspješan i za proizvođače naoružanja iz Bosne i Hercegovine.

TRB u Abu Dabiju zaključio nove ugovore

"Završavamo jedan uspješan sajam novim ugovorima, novim poslovima. Rizikovali smo, ali smo ovog puta, ipak, pobijedili", "Nezavisnim" se pohvalio Slaven Ristić, direktor Tehničkog remontnog zavoda Bratunac (TRB) nakon povratka iz Abu Dabija.

"Mi se već šesti put pojavljujemo na svim najjačim svjetskim sajmovima. Ove godine pod pritiskom korone, ograničenja putovanja i svega što je bilo, bili smo čak blizu odluke da otkažemo učešće na Sajmu u Abu Dabiju, ali na kraju smo ipak presjekli i odlučili da odemo i to je konkretno bila najbolja poslovna odluka koju smo donijeli ove godine. Ne očekujući ništa, dobili smo mnogo", kazao je Ristić.

Pored pištolja vampir, koji je predstavljen u više verzija, u Abu Dabiju poseban akcenat stavili su na projekat "Iskra", koji je ovaj zavod počeo prije godinu dana, a radi se o mehaničkim i elektronskim upaljačima. Ristić ističe da TRB nudi i podršku u proizvodnji municije.

"Sami ne proizvodimo municiju, ali smo podrška, proizvodimo mašine za municiju i, naravno, mašine za deminiranje te oklopno vozilo despot, koje je zasad vrlo interesantno širom Bliskog istoka i sjeverne Afrike", kaže Ristić.

Tržište ove kompanije su zemlje Bliskog istoka, Azije i Afrike.

"Imali smo priliku konkretno da razgovaramo sa kupcima, državama koje su izrazile zainteresovanost za sve naše proizvode. Rezultati su pisma namjere, dogovori i, kao i poslije svakog sajma, idu konkretne stvari, odnosno ugovori. Možemo slobodno da kažemo da je poslije svih sajmova na kojima smo bili do sada, ovaj sigurno bio najuspješniji", kazao je Ristić.

Dodaje da, zbog klauzule o tajnosti, ne može konkretno navoditi ugovore koji su potpisani, ali da može da kaže da je saradnja sa Egiptom vrlo uspješna te da se nastavlja.

"Imali smo kontakte sa njihovim ministrom odbrane i postojeći ugovori su prošireni, a tu je i Saudijska Arabija. Emirati su nam ključno tržište u ovom momentu, nadovezuju se na tržišta na kojima smo već prisutni, mislim na Namibiju i na južni dio Afrike, a očekujemo i veće rezultate. Međutim, sami nećemo moći sve da realizujemo te ćemo se morati nasloniti na partnere iz regiona, posebno na Srbiju", kazao je Ristić.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Idex 2021" u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, i u uslovima pandemije virusa korona okupio je više od 900 izlagača iz 59 zemalja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA