IT Kompanija iz Zagreba prodata za 40 miliona $

Zagrebačka globalno prepoznata IT kompanija Five prodata je britanskoj softverskoj kompaniji Endava za 40 miliona američkih dolara ili 250 miliona kuna.

IT Kompanija iz Zagreba prodata za 40 miliona $

To je još jedna velika akvizicija hrvatske IT kompanije od strane stranih ulagača, koji će u ovom slučaju deo platiti u novcu, a deo kroz razmenu deonica i nagradu za nastavak razvoja Fivea, koji je registrovan i kao Pet minuta, piše Index.

Five zapošljava 157 stručnjaka, kancelarije ima u Bruklinu, Njujorku i Zagrebu, a klijenti su im ponajviše iz SAD-a.

Iz Fivea, koji su osnovali partneri Viktor Marohnić, Luka Abrus i Sven Marušić, kažu da su zadovoljni tom transakcijom te da će to otvoriti nove prilike na tržištima.

Viktor Marohnić objavio je na Fejsbuku poduži status na engleskom u kojem se prisetio svojih početaka.

"Imamo važnu vest danas - kompaniju koju sam osnovao 2005. godine, Five, preuzima Endava, velika kompanija čije su deonice na berzi".

Kompaniju je, navodi, pokrenuo s jednostavnim ciljem - stvarati radna mesta koja će biti uzbudljiva mladim i ambicioznim softverskim inženjerima poput mene.

"U to vreme čitali smo o uspesima tehnoloških startupova u Silicijumskoj dolini i sve što smo želeli bila je prilika da svetu pokažemo da smo dobri koliko i oni".

Bio sam srećan kad sam mogao da platim račune

"U početku sam bio srećan kad sam mogao da platim račune i nisam tražio puno više, ali pre nego što sam uopšte imao priliku da predahnem, započelo je putovanje koje je teško rečima opisati. U petnaest godina sarađivali smo s neverovatnim ljudima, stekli mnoge prijatelje i uticali na mnoge živote", navodi on.

Kako je napisao, više od 500 ljudi radilo je u Five-u tokom godina, "od kojih je svako bio vrlo poseban i svako od njih doprineo je uspehu Five-a".

"Sve ovo i dalje deluje nestvarno, jer sam pre samo godinu dana mislio da ću do kraja života ostati u ovoj kompaniji, ali nakon puno razmišljanja, raspravljanja i vaganja različitih opcija, postalo je jasno da je ova odluka puno razumnija i mnogo bolja za svakoga. Valjda je to poput dece koja odrastaju i vreme je da napuste kuću. Emocionalno ih je teško pustiti da odu, ali racionalno znate da je zapravo puno pametnije podstaknuti ih da odu, da počnu živeti sopstvenim životom i postanu snažni i nezavisni pojedinci".

Ovim smo osigurali budućnost našim zaposlenima

U Endavi smo pronašli partnera koji će nam omogućiti još brže postizanje naših ciljeva. Ovim dogovorom osigurali smo budućnost našim zaposlenima i iskreno ne znam kako bi moglo biti bolje od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA