Građani sa dvojnim državajanstvom mogu da se vakcinušu u Srbiji

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da građani Srpske koji imaju i državljanstvo Srbije mogu da iskoriste pravo da se vakcinišu u toj zemlji.

Građani sa dvojnim državajanstvom mogu da se vakcinušu u Srbiji
FOTO: Anadolu Agency

Šeranić je napomenuo da oni koji ne iskoriste to svoje pravo, imaće priliku da se vakcinišu u Republici Srpskoj.

"Obezbijedićemo količine vakcina koje smo platili. Prije svega, možemo garantovati za količine vakcine `sputnjik ve` koje dobijamo kroz Institut za javno zdravstvo Srpske, a nadam se da ćemo i kroz `Kovaks` mehanizam, s obzirom da su juče otklonjene prepreke, imati mogućnost da dobijemo i druge vakcine koje smo naručili", rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da vakcinacija predstavlja jedan od najvažnijih mehanizama zaštite od virusa korona, te da građani imaju mogućnost izbora.Govoreći o mjerama koje je Republički krizni štab uveo na jučerašnjoj sjednici, Šeranić je naveo da su one donesene na osnovu podataka o starosnoj strukturi lica koja su najviše zaražena u Srpskoj, te o tome gdje ta lica ostvaruju socijalno-društveni kontakt.

"Kada je riječ o osobama od 30 do 40 godina, jedno od mjesta su i sportsko-rekreativne aktivnosti djece, gdje sa njima dolaze roditelji koji međusobno ostvaruju kontakt. Imamo i podatke da u određenim fitnes centrima ima ljudi više nego što je dozvoljeno i teško je da inspekcija kontroliše svu tu situaciju", naveo je Šeranić.

On je dodao da je na donošenje mjera uticalo i ponašanje građana u ugostiteljskim objektima.

"Ovo je usredsređeno na društvene kontakte lica iz ove kategorije. Gledamo da što manje budemo restriktivni i da zadržimo sve osnovne funkcije društva, kao što je škola, rad privrednih subjekata, te bih zamolio građane za razumijevanje", naglasio je Šeranić.

On je rekao da je svaka rizična situacija mjesto zaraze, bez obzira da li je to javni prevoz, javna ustanova ili nešto treće, te da je jasno da treba nositi maske, bez obzira o kojem soju virusa je riječ.

Govoreći o mogućnosti uvođenja digitalnih sertifikata za vakcinaciju u Srpskoj, Šeranić je istakao da će se razmotriti ukoliko bude bilo potrebe za tom opcijom."Imamo sertifikat koji je propisan pravilnikom o imunizaciji hemoprofilakse, koji se izdaje nakon potpune vakcinacije, tu se nalaze podaci o vrsti vakcine, koja je serija vakcine i lični podaci osobe", rekao je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA