I ruska balerina upisana u knjige državljana BiH

  • BiH
  • 08. Mar 2021.

BiH ima Pravilnik o postupku prijema u državljanstvo osoba koje se smatraju od posebne koristi za zemlju, a samo od početka godine je, prema tom osnovu, u knjige upisano osoba koliko inače bude u prosjeku tokom 12 mjeseci.

I ruska balerina upisana u knjige državljana BiH

Zakonom je predviđeno da se državljanstvo BiH stiče porijeklom, rođenjem na teritoriji BiH, usvajanjem kao i putem naturalizacije i međunarodnog sporazuma te u skladu sa članom kojim je propisano sticanje državljanstva za lica od naročite koristi.

- Državljanstvo BiH je, prema navedenom osnovu, u 2019. godini steklo 18 lica, u 2020 njih 15, a zaključno sa februarom ove godine, odlukom Savjeta ministara državljanstvo je steklo 12 lica - potvrđeno je "Glasu Srpske" u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Uvidom u neka od rješenja u upisu u knjige državljanstva udovoljeno je državljanki Rusije Ekatarini Veršagini iz Sočija. U zahtjevu za sticanje državljanstva je istakla da je diplomirani baletski igrač te da je dala veliki doprinos na polju kulture i umjetnosti kroz balet u Narodnom pozorištu u Sarajevu, gdje je zaposlena od 2016. godine. U knjige su upisani i oni koji su dali doprinos u razvoju domaće privrede.

Prema podacima nadležnog Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova najveći broj lica državljanstvo BiH stiče po osnovu ugovora o dvojnom državljanstvu sa Srbijom i Hrvatskom, ali u Ministarstvu civilnih poslova ne raspolažu informacijom o prosjeku podnesenih zahtjeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA