Gastarbajteri strahuju zbog restriktivnih mjera: Kazne u Njemačkoj i do 25.000 evra

Državljani BiH koji se prilikom odlaska u Njemačku ne budu pridržavali propisanih mjera Ministarstva zdravlja ove zemlje i Instituta “Robert Koh” mogli bi se suočiti sa astronomskim novčanim kaznama, a koje se kreću i do 25.000 evra.

Gastarbajteri strahuju zbog restriktivnih mjera: Kazne u Njemačkoj i do 25.000 evra
FOTO: Sean Gallup/Getty Images

Upravo ova činjenica preplašila je veliki broj građana koji i u ovo vrijeme pandemije planiraju da ipak krenu put ove zemlje, da li u rodbinsku posjetu ili na privremeni tromjesječni rad te otvorilo niz pitanja šta svaki potencijalni putnik mora uraditi prije samog odlaska u Njemačku.

Sama procedura zbunila je, ali i uplašila, N. Z. iz Banjaluke, koja kaže da joj je trebalo dosta vremena da shvati šta treba činiti zbog pooštrenih restriktivnih mjera koje je Njemačka uvela u januaru ove godine. Osim toga, kako kaže, zbog toga što su privremeno obustavljene i autobuske linije morala se baviti i raznim logističkim kombinatorikama, da bi isplanirala ovaj svoj put.

- Na kraju sam uspjela naći privatni prevoz iz Novog Sada, ali sam prije toga morala proći svu administrativnu proceduru koja podrazumijeva i najavu mog dolaska njemačkim vlastima. To pravilo važi, kako za dolazak u tu zemlju, tako i za tranzit - kaže ova Banjalučanka.

Prema njenim riječima, sve neophodne informacije se mogu naći na sajtu Ministarstva zdravlja Njemačke, a prvi korak je provjera da li dolazite iz rizičnog područja.

Prema instrukcijama ovog ministarstva svaki putnik koji dolazi iz inostranstva, a pogotovo ako je posljednjih 10 dana boravio u tzv. rizičnom području, dužan je nakon ulaska u zemlju da boravi u obaveznom desetodnevnom karantinu. Kako su pojasnili, to se može uraditi u sopstvenom domu ili nekom drugom pogodnom smještaju, a ukoliko neko prekrši ovo pravilo, mogao bi bi biti kažnjen novčanom kaznom u visini i do 25.000 evra.

Posebno treba obratiti pažnju i na propise pokrajine u kojoj se planira boravak te da se taj desetodnevni karantin, po pravilu, može okončati najranije nakon petog dana po ulasku u zemlju prilaganjem negativnog rezultata testa.

Iz njemačkog Ministarstva zdravlja upozoravaju i da je svaki putnik dužan da se prije samog polaska registruje na njihovom sajtu, ispuni obrazac te da tu potvrdu nosi sa sobom, da bi je mogao pokazati prilikom eventualnih kontrola od strane savezne ili granične policije.

Osim toga, prilikom ulasku u zemlju svaki putnik mora imati i dokaz o izvršenom testiranju, koji nije stariji od 48 časova. Dokazom se smatra ljekarsko uvjerenje ili rezultat testa da neko nije zaražen virusom korona.

Austrijska pravila

Rigorozna su pravila i za ulazak u Austriju. Prema podacima sa zvaničnog sajta austrijske ambasade u BiH, ako putujete službeno ili na obuku u tu zemlju ili posjećujete životnog partnera, od polovine februara se prije ulaska mora registrovati. Obrazac za registraciju u elektronskoj formi se može naći i na sajtu ambasade. Potreban je i negativan test na "kovid" ne stariji od 72 časa ili se test mora uraditi u Austriji u roku od 24 časa. I u slučaju negativnog rezultata testa ili naknadnog testiranja, na snazi je desetodnevni karantin. Testiranje radi ukidanja karantina je u svakom slučaju moguće tek od petog dana nakon ulaska u zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA